Razbijen ogroman mit o tjestenini: Uopće nije nezdrava, sve ovisi isključivo o tajni pripreme i načinu jedenja
Uobičajeno je da se ugljikohidrati gledaju s nepovjerenjem kad je riječ o gubitku težine i kulturi prehrane, a tjestenina je posebno na udaru kritike. No, nutricionistica StudyFindsa Shyla Cadogan tvrdi da tjestenina nije inherentno nezdrava, ali način na koji je jedete možda jest.
Preporučena porcija za tjesteninu je 2 unce sirove tjestenine, što je ekvivalentno približno 1 šalici kuhane tjestenine, prema Barilli, najvećem proizvođaču tjestenine na svijetu. Jedna obična porcija ima oko 200 kalorija, 40 grama ugljikohidrata, 6 grama proteina i 1 do 2 grama vlakana.
Budući da je tjestenina uglavnom sastavljena od ugljikohidrata, ljudi je često smatraju "praznim kalorijama", napisala je Cadogan, ali ugljikohidrati su "preferirani izvor energije" za ljudsko tijelo, pa je zapravo nutrijent. Cjelovita tjestenina posebno sadrži više vlakana i proteina, dvije stvari koje će vas duže držati sitima i smanjiti vjerojatnost prejedanja.
Sve ovisi o pripremi
Postaje komplicirano kad je riječ o tome kako je pripremljena. Dodavanje umaka, maslaca, vrhnja, mesa i/ili sira može dodati kalorije i neizbježno rezultirati time da cjelokupno jelo nema ravnotežu korisnih hranjivih tvari. Ljudi također biraju jesti tjesteninu kao glavno jelo umjesto priloga, pa je vjerojatno da će jesti više od preporučene porcije, rekla je Cadogan.
"Gotovo svaka hrana koja se jede previše ili kao dio općenito neuravnotežene prehrane može vrlo brzo postati nezdrava", rekla je. "Radi se o ravnoteži vašeg tanjura." Često se savjetuje da večera sadrži hranu različitih boja, a isto vrijedi i za jelo s tjesteninom. Na primjer, Cadogan predlaže pripremu tjestenine na bazi marinara s povrćem za vlakna i izvor proteina.
Još jedan način za uravnoteženje vašeg jela s tjesteninom je da ga napravite samo kao mali dio cijelog obroka kao prilog.
Tjestenina nije nezdrava
Danas postoji mnogo alternativa pšeničnoj tjestenini koje su bogate vlaknima i proteinima, poput tjestenine od slanutka, proteinske tjestenine, tjestenine od edamame graha i tjestenine od crnog graha. Samo zato što su niske dijete u ugljikohidratima jedna od popularnijih dijeta za gubitak težine, ne znači da tjestenina mora biti isključena iz obiteljskih večera.
"Tjestenina nije inherentno nezdrava. Ne zaslužuje svo to nepoštovanje", napisala je Cadogan. Tjestenina ne samo da može pružiti vlakna i proteine, već vas može i usrećiti.
Prethodno istraživanje provedeno u Laboratoriju za ponašanje i mozak na sveučilištu jezika i komunikacije IULM u Milanu, Italija, otkrilo je da konzumiranje tjestenine može poboljšati vaše raspoloženje - i može vas usrećiti jednako kao i slušanje vaše omiljene pjesme.
Čini ljude sretnima
Food & Wine izvijestio je da je 40 sudionika između 25 i 55 godina dobilo jesti tjesteninu dok su istraživači analizirali njihove fizičke i neurološke promjene. Ti odgovori zatim su uspoređeni s promjenama koje su sudionici imali dok su slušali svoje omiljene pjesme ili gledali sportski događaj.
Jedenje tjestenine nadmašilo je i glazbu i sport kada je u pitanju izazivanje pozitivnih emocija i "aktiviranje kognitivnih procesa pamćenja", prema istraživačima.
"Uvijek smo znali da dobra porcija tjestenine čini ljude sretnima, ali nismo znali zašto i u kojoj mjeri", rekao je Riccardo Felicetti, predsjednik talijanskih proizvođača tjestenine Unione Italiana Food, u priopćenju.
"Sada, službena potvrda dolazi iz ovog istraživanja koje smo naručili od IULM-a, u kojem se tjestenina bira kao hrana sreće, ili kako mi proizvođači tjestenine volimo reći, s najboljim omjerom sreće/cijene."