RECEPT: Priprema avokada na 10 načina!

Avokado je, s razlogom, u posljednjih nekoliko godina postala vrlo popularna namirnica. I u malim količinama avokado daje obroku veću nutritivnu vrijednost, obogaćuje naš organizam zdravim mastima i proteinima, dobar je za regulaciju tjelesne težine, zdravlje srca i sveukupno zdravlje organizma.
Uz navedeno, avokado se priprema jednostavno i brzo, a možete ga jesti na sljedeće načine:
Sirovi avokado
Najjednostavniji način konzumacije avokada je sirov, ali jako dobro i po želji začinjen avokado. Avokado je sam po sebi neutralna namirnica, ali ako mu dodate papra i soli možete uživati u jednostavnom i zdravom obroku.
Ako od avokada napravite namaz, jest ćete najpoznatiji zeleni namaz na svijetu – guacamole. U ovaj namaz možete dodati papar, sol, limun, maslinovo ulje, češnjak u prahu ili bilo koji drugi začin koji vam odgovara. Guac možete jesti samostalno, uz tost, kruh, čips, tortilje.
Punjeni avokado
Ako želite obrok veće nutritivne vrijednosti, pametno je u svoj doručak uvrstiti avokado. Jedna od ideja je da napunite avokado jajem i pečete ga u pećnici 15 do 20 minuta na temperaturi od 220 stupnjeva.
Avokado na kockice
Također, još jedna kombinacija jaja i avokada je ta da u kajganu ubacite kockice avokada. Priprema je stvarno jednostavna. Nakon što su jaja napola gotova, ubacite avokado i pričekajte da omekša. Ako vam više odgovara toplo hladna kombinacija, dodajte ga nakon što ispržite jaja i začinite po ukusu.
Avokado tost
Guacamole namaz namažite na tost, začinite po želji i uživajte! U obrok možete dodati i kuhano jaje te salatu.
Avokado vs majoneza
Avokado je sjajna zamjena, odnosno zdrava alternativa, za majonezu. Sadrži manje masnoća, a odlično se uklapa u, primjerice, salatu od tune ili piletine i jaja.
Salata
Istraživanja pokazuju da masnoće i vlakna iz avokada pomažu stvoriti osjećaj sitosti. S obzirom na to da su salate lagane i često ne uspiju zasititi osobu, dodavanjem avokada postaju nutritivno bogatije i stvaraju osjećaj sitosti.
Avokado se može pretvoriti i u umak za vašu omiljenu salatu ili tjesteninu. Povrće koje odlično paše uz ovaj umak su kukuruz i rajčica.
Juhe
Još jedan od načina za korištenje ove namirnice je u juhama. Avokado može biti baza, a u juhu možete dodati i drugo povrće po želji.
Avokado kao zamjena za kiselo vrhnje
Avokado može biti odlična zamjena za jela koja sadržavaju kiselo vrhnje. Na primjer, uz pečeni krumpir možete poslužiti pire od avokada i naribani sir.
Recept za ukusan avokado pire:
- 2 avokada,
- 2 žlice vode (30 ml),
- 2 žlice (30 ml) maslinovog ili avokadovog ulja,
- prstohvat soli,
- prstohvat papra.
Avokado na gradele
Izrežite avokado na pola i uklonite sjemenku. Premažite ga limunovim sokom i maslinovim ulje i ostavite da se peče na roštilju 2 do 3 minute te, kada je gotov, začinite po želji. Poslužite ga uz ostale sastojke s roštilja!
Avokado pomfrit
Avokado može biti sjajna zamjena za obični krumpir. Avokado pomfrit može biti pržen ili, ako želite zdraviju varijantu, pečen. Kombinirajte ga s umacima koje volite i uživajte u ovom zdravom prilogu!
Uživajte u brzoj, jednostavnoj i zdravoj prehrani! Dobar tek.