Samo je jedan način potpuno zdrav način pripremanja jaja
Jaja su popularan izbor za doručak, ručak ili večeru, no način pripreme može imati značajan utjecaj na zdravlje srca. Iako jedno veliko jaje sadrži oko 186 miligrama kolesterola i 1,5 grama zasićenih masti, osobe s visokim kolesterolom trebaju pripaziti na unos hrane bogate zasićenim mastima.
Jedan način da smanjite unos kolesterola iz jaja je priprema obroka samo s bjelancima, bez dodatka ulja ili maslaca. Bjelanjci ne sadrže kolesterol i zasićene masti, što ih čini pogodnom alternativom za ljude kojima je važno održavanje zdravih razina kolesterola. Dva bjelanca, primjerice, sadrže više proteina nego cijelo jaje, ali bez kolesterola i zasićenih masti.
Može ga se kombinirati
Za uravnotežen i zdrav doručak koji uključuje jaja, može se dodati i hrana koja aktivno snižava LDL (loš kolesterol) i podiže HDL (dobar kolesterol). Na primjer, zobene pahuljice sadrže topljiva vlakna koja se vežu za kolesterol u tankom crijevu te ga uklanjaju iz tijela, čime pomažu smanjenju LDL-a. Zdjelica zobenih pahuljica u kombinaciji s bjelanjcima tako može biti odličan odabir za zdrav doručak.
Konzumiranje jaja može loše utjecati na vaše zdravlje: Evo koliko ih zapravo smijete jesti
Mahunarke, poput graha, također su bogate topljivim vlaknima i mogu biti korisna namirnica za snižavanje kolesterola. Namirnice bogate mononezasićenim mastima, poput avokada, mogu pomoći u podizanju HDL-a, što dodatno podržava zdravlje srca. Paradajz je bogat likopenom, snažnim antioksidansom koji, prema istraživanju objavljenom 2006. godine u časopisu Clinical and Investigative Medicine, može povećati razinu HDL-a za do 15 posto.
Za zdrav i cjelovit doručak, razmislite o kombinaciji bjelanjaka s ovsenim pahuljicama, mahunarkama, avokadom i svježim rajčicama – obrok bogat hranjivim tvarima koji podržava srčano zdravlje.