Stavili su meso u perilicu posuđa: 'Ispalo je potpuno neočekivano'

Kad ti dosadi klasično kuhanje, a roštilj ti se čini previše očekivanim, netko – točnije jedan Australac – posegne za posve nekonvencionalnim rješenjem: perilicom posuđa. I ne, nije riječ o slučajnom eksperimentu bez smisla. Ovo je ispalo tako dobro da se cijela priča proširila društvenim mrežama brže nego što ti suđe može posušiti.
Simon Luxton, jedan od voditelja podcasta Under Seasoned BBQ, odlučio je testirati koliko daleko može ići s tehnikom sous vide — ali bez klasičnog aparata za to. Umjesto u termalnu kupelj, vakuumirani komad mesa ubacio je u perilicu posuđa i pustio program. Doslovno. I to bez sapuna, naravno. Nije baš planirao večeru, više zezanciju. Ali, rezultat je bio toliko dobar da su prvotnu ideju o prvotravanjskoj šali pretvorili u viralni kulinarski hit.
U videu se vidi kako se zapečaćeni odrezak „kuhao“ zajedno s ostatkom neopranog suđa. Nakon dvadesetak minuta parenja, Luxton je meso izvadio, pustio da malo odmori, pa ga doradio u tavi – samo da dobije onu hrskavu koricu koju svi volimo. Sol, papar, malo maslaca i gotovo – odrezak savršen poput onog iz restorana s Michelinovom zvjezdicom.
Bizarna ideja
Kad je zarezao, sredina je bila ružičasta, sočna, a mast otopljena taman kako treba. „Bilo je kao da jedem maslac s mesnim okusom“, rekao je. Bluetooth u autu možda se sam spoji, ali Bluetooth s tvojim starim odreskom u perilici? To je nova razina.
Komentatori na internetu podijeljeni su – od „ovo je kulinarski zločin“ do „probao sam, zakon je“. Neki su se rugali, predlažući da se jednostavno kupi pravi sous vide uređaj, dok su drugi isticali kako se slična metoda koristi i u nekim vrhunskim restoranima.
Zanemarni indikator: Pojačano znojenje po noći može značiti da se tijelo bori s opakom bolesti
I nije Luxton jedini s ovakvom idejom – YouTube kanal „Cook With Meat“ već godinama potiče ljude da upravo ovako pripremaju svoje steakove. A ni TikTok nije ostao imun: Elaine Lainey Zany pokazala je kako istu stvar radi s lososom. Bez lonaca. Bez tava. Samo perilica. Zaključak? Perilica posuđa je možda neobična, ali očito ne i neučinkovita kuhinjska sprava. Ipak, mi bi savjetovali da izbjegnete ovakve pokušaje kuhanja.