Što je to vegetarijansko meso i kako se radi?

Sočan odrezak, cheeseburger, sendviči sa šunkom i sirom, slanina; oni koji jedu meso nemaju ograničenja u mogućnostima kada je u pitanju dobar obrok.
Neki bi se složili da vegetarijanci nisu ni približno te sreće. No, vegetarijanska hrana može imati nevjerojatan okus i ljudi definitivno imaju svoje razloge zašto su vegetarijanci, ali ne može se poreći da im i dalje nedostaje kvalitetan obrok kada, primjerice, žele nešto pojesti vani.
Postoje brojne mesne alternative napravljene od biljaka, čiji je okus stvarno nevjerojatan, a svi oni koji su probali dobar komad biljnog mesa mogu potvrditi da je vrlo sličan ukusnom mesnom odresku.
Meso na biljnoj bazi
Da, koncept je jednostavan kao što zvuči. Meso biljnog podrijetla odnosi se na proizvode nalik mesu koji su u potpunosti izrađeni od biljnih sastojaka. Ovo meso može komotno zamijeniti ono životinjsko bez žrtvovanja okusa i teksture za kojom toliko ljudi žudi.
Primjeri biljnog mesa
Neki primjeri biljnog mesa su tofu, yuba i tempeh, koji su svi dobiveni od sojinih zrna. Ovo meso je isključivo vegetarijansko i postaje sve popularnije.
Koliko je star koncept biljnog mesa?
Meso biljnog podrijetla nije novina; većina je zapravo napravljena po receptima starim stoljećima. Ovi su recepti razvijeni pretežno u azijskim kulturama, ali su od tada modificirani za veliku komercijalnu distribuciju i omogućuju širok raspon mesnih alternativa.
Ovo meso bogato proteinima dolazi od raznih vrsta biljaka, uključujući mahunarke, sjemenke ili žitarice. Primjeri takvih izvora bogatih proteinima su sjemenke suncokreta, soja, pšenica, grašak, leća i šećerna trska, između ostalog.
Kako se proizvodi biljno meso?
Proizvodni proces se može podijeliti u tri koraka:
- izolacija proteina,
- formulacija,
- obrada.
Za početak, proteini se ekstrahiraju iz biljnog izvora i tretiraju kako bi ih naše tijelo bolje apsorbiralo.
U koraku formulacije, ekstrahiranom proteinu se dodaju ljepila za hranu, koja djeluju poput jestivog ljepila, i drugi sastojci poput brašna ili biljne masti. To biljnom proizvodu daje teksturu nalik mesu dopuštajući da se sve komponente zalijepe i postanu lakše za žvakanje. Također se mogu dodati prehrambene boje koje oponašaju boju tradicionalnog mesa. Ova smjesa se zatim obogaćuje hranjivim tvarima kako bi odgovarala nutritivnoj vrijednosti tradicionalnog mesa.
Posljednji korak je više fizički postupak, u kojem se proizvodu na biljnoj bazi daje tekstura i konzistencija nalik mesu. Meso biljnog podrijetla prolazi kroz toplinu i mehanički stres kako bi postalo lako za prožvakati; zato je tekstura veganskog burgera jednaka onom sa životinjskim mesom!
Je li biljno meso zdravije?
Istraživanja pokazuju da je konzumacija mesa važna za dobivanje proteina i esencijalnih vitamina u našoj prehrani, ali prevelika količina, posebice crvenog mesa, ima i svoje negativne strane.
Može se sa sigurnošću reći da biljno meso nije tako teško probavljivo za crijeva kao crveno meso. Također ima niži kolesterol, a jedenje biljnog mesa ne povećava rizik od srčanih problema u budućnosti, dok je to velika briga za ljubitelje crvenog mesa.
Pokazalo se da meso biljnog podrijetla ima esencijalne aminokiseline potrebne za stvaranje naših mišićnih proteina. Ako redovito idete u teretanu i trebate povećati unos proteina, sljedeći put isprobajte biljno meso. Ove opcije su također dobar izvor vitamina i minerala i manje debljaju.
Međutim, imajte na umu da neke biljne alternative mesu imaju visok udio soli, što možete provjeriti na popisu sastojaka.
Je li uzgoj biljnog mesa ekološki prihvatljiviji?
Nema sumnje da održavanje životinjske farme zahtijeva mnogo više resursa od farme biljaka. Životinjske farme zahtijevaju puno vode i igraju ulogu u globalnom zatopljenju oslobađanjem nečega što je svima dobro poznato – stakleničkih plinova! Jedan veliki doprinos globalnom zatopljenju su plinovi koje krave ispuštaju, koji je u biti samo plin metan koji se ispušta u atmosferu.
Farme za proizvodnju mesa na biljnoj bazi manje su štetne za okoliš i ne zahtijevaju tako velike količine zemlje i vode. Budući da svijet traži više alternativa za uštedu vode za gotovo svaki proces, ovo je obećavajuća mogućnost.
Znanost je prešla dug put i sada nam olakšava uzgoj hranjivog i ukusnog biljnog mesa. Međutim, uvijek postoji prostor za napredak. Još se mnogo može učiniti kako bi se poboljšao okus biljnog mesa kako bi ono više nalikovalo okusu stvarnog mesa. Međutim, prilično je teško, jer postoji oko 1000 različitih čimbenika koji utječu na okus mesa. Također, važno je raditi na popularizaciji ovakvoga mesa, a prvi korak je da bude sastavni dio jelovnika u restoranima.