Vrhunska stručnjakinja upozorava na voće koje svi jedu: 'Niti slučajno to uzimati za doručak'

Britanska nutricionistica Nichola Ludlam-Raine, registrirana dijetetičarka i autorica knjige How Not to Eat Ultra-Processed, napravila je popis omiljenog voća u Velikoj Britaniji – rangiranog prema njegovoj nutritivnoj vrijednosti. Rezultati bi mogli iznenaditi sve one koji dan započinju zdjelicom tropskog voća ili voćnim salatama iz supermarketa.
Ocjenjujući 18 vrsta voća, od grožđa i naranči do jagoda i ananasa, Ludlam-Raine dala je svakom voću ocjenu od 1 do 5 na temelju sadržaja vitamina, minerala, vlakana i prirodnih šećera.
„Voće sadrži ugljikohidrate, uglavnom u obliku prirodnih šećera poput fruktoze, ali i vlakna. Vlakna usporavaju probavu i pomažu spriječiti nagle skokove šećera u krvi,“ objasnila je Ludlam-Raine za The Telegraph. Dodala je da osobe s dijabetesom ili inzulinskom rezistencijom trebaju paziti na veličinu porcija – preporučuje se šaka voća ili oko 80 grama po obroku. „Cijelo voće nije isto što i dodani šećer i ono je zdrav dio uravnotežene prehrane,“ naglasila je.

Melon i ananas među najlošije ocijenjenima
Rezultati nisu dobri za ljubitelje tropskog voća. Na posljednjem mjestu našao se dinja – uključujući lubenicu, cantaloupe, honeydew i galia sorte – s ocjenom tek 1 od 5.
„Dinja je siromašna vlaknima i ukupnim hranjivim tvarima u usporedbi s drugim voćem,“ rekla je Ludlam-Raine, dodajući kako sadrži umjerenu količinu prirodnog šećera. Iako su dinje bogate vitaminom C i, u nekim varijantama, vitaminom A, nutritivna vrijednost im je relativno niska jer su većinom sastavljene od vode.
Ananas je završio na pretposljednjem mjestu s ocjenom 2 od 5. Visok sadržaj prirodnih šećera i kiselina koje mogu iritirati desni glavni su razlozi za nižu ocjenu. Ipak, ananas je bogat vitaminom C i sadrži bromelain – enzim koji može potaknuti probavu i smanjiti upale. Također, dobar je izvor mangana, važnog za metabolizam i antioksidativnu funkciju.
Banane i grožđe u sredini ljestvice
Banane, česta doručkovna namirnica, dobile su tek 3 od 5, jednako kao i grožđe. „Banane su toliko bogate prirodnim šećerima da su ih neki nazivali ‘Mars čokoladicama u žutoj kori’, ali unatoč tome pružaju brojne zdravstvene koristi,“ objasnila je Ludlam-Raine. „Dobar su izvor kalija, vitamina B6 i vlakana. Pružaju brzu energiju i podupiru zdravlje srca.“

Najbolji izbori – bobičasto voće, kivi i naranče
Na samom vrhu liste s ocjenom 5 od 5 našli su se naranče, kivi i bobičasto voće, uključujući jagode, borovnice, maline i kupine.
Bobičasto voće već se godinama smatra superhranom jer je prepuno vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana. Također, istraživanja pokazuju da bobičasto voće može smanjiti razinu upala u tijelu, čime se sprječavaju oštećenja stanica i tkiva.
U skupini s ocjenom 4 od 5 našli su se kruške, jabuke, grejp i mango – sve voće bogato vlaknima i vitaminima.
Vitamin C ključan za jači imunitet
Prema riječima dr. Nadeema, stručnjaka iz Wellness Drip centra, povećanjem unosa namirnica bogatih vitaminom C, poput naranči, kivija i jagoda, moguće je značajno smanjiti broj dana koje provodimo bolesni.
„Tijelo ne može skladištiti vitamin C, koji je ključan za borbu protiv bolesti, pa je potreban stalan unos putem prehrane. Ako ste često iscrpljeni, lako se prehladite ili vam treba dugo da se oporavite, uzrok može biti upravo manjak vitamina C,“ izjavio je dr. Nadeem za You Magazine.