Stručnjaci otkrili zastrašujući razlog zašto ananas 'pecka' kada ga jedete: Nema veze s kiselinom

No, ako ste ikad osjetili da vas ananas "žari" po jeziku ili da vam nepce nakon nekoliko zalogaja pecka kao da ste pojeli komad vatre, niste jedini. Taj neugodan osjećaj zapravo ima vrlo zanimljivo objašnjenje, a odgovorna je znanost – i samo malo sadizma prirode.
Ne, nije vam "osjetljiv jezik" niti ste previše pojeli. Krivac za peckanje krije se u mikroskopskim kristalima unutar samog ploda. Ti sitni "zlikovci" zovu se rafidi i napravljeni su od kalcijevog oksalata – tvari koja se ne otapa u vodi i ima oblik sićušnih iglica. Kad zagrizete svježi komad ananasa, doslovno unosite minijaturne bodlje koje mogu izgrepsti sluznicu u vašim ustima. Zvuči brutalno? I jest.
Kako to funkcionira? Ako je ananas oštećen – recimo, rezanjem ili žvakanjem – ti kristali se aktiviraju. U kontaktu s vlagom iz sline, rafidi se oslobađaju i ponašaju kao obrambeni mehanizam biljke. U prijevodu, ananas nije samo voće, on je i ratnik, prenosi LADbible.

Nevjerojatno
Popularna TikTok stranica SF Microscopy podijelila je fascinantne mikroskopske snimke koje prikazuju upravo te sitne iglice unutar ananasa. Gledajući ih, postaje jasno da se ne radi o umišljenom osjećaju – ovo voće vas zaista "ubada".
Iako bi ovo moglo nekima pokvariti apetit, reakcije ljudi na društvenim mrežama uglavnom su bile s dozom humora. "Znaš da je voće kvalitetno kad ti uzvrati", komentirao je jedan korisnik. Drugi su priznali da su im se nakon ananasa usta osjećala "kao da su ih strugali šmirgl papirom", dok su se neki čak požalili na lagano krvarenje.
Poznati filozof tvrdi da zna što se događa u zagrobnom životu: 'To nije kraj, ima još šest faza'
Bilo kako bilo, ananas se očito zna braniti. A vi, ako ste u ljubavi s ovim tropskim "bodljikavcem", razmislite o tome da ga prije jela malo blanširate ili marinirate – jer, izgleda, voće ne voli da mu samo tako ulazimo u teritorij.