Svakodnevno je koristimo u kuhinji, a nismo ni svjesni koliko je prljava: 'Morate biti dosljedni'

No, jeste li se ikad zapitali koliko su zapravo čiste? Jedan TikTok video otvorio je Pandorinu kutiju higijene kuhinjskog pribora i naveo mnoge korisnike da preispitaju svoje navike čišćenja – rezultati su istovremeno fascinantni i uznemirujući.
TikTok korisnica Lulaboo Jenkins postala je viralna nakon što je podijelila jednostavnu, ali šokantnu metodu čišćenja drvenih kuhinjskih žlica. U svom videu, pokazala je kako potapa drvene žlice u kipuću vodu, što je rezultiralo otkrivanjem prljavštine nakupljene u njima tijekom vremena. Mutna tekućina i žute naslage koje su se pojavile šokirale su gledatelje, a mnogi su priznali da nisu ni pomišljali na dubinsko čišćenje svog drvenog kuhinjskog pribora.
"Ne mogu vjerovati da ovo nisam prije isprobala. Ovo je odvratno," napisala je Lulaboo u svojoj objavi, koja je potaknula lavinu reakcija. Inspirirana njezinim videom, druga korisnica testirala je isti trik na svojim žlicama, a rezultat ju je doslovno zaprepastio: "Voda je postala toliko mutna da više nisam mogla vidjeti dno lonca."
Reakcije na društvenim mrežama bile su podijeljene. Dok su neki odlučili baciti svoje stare drvene žlice, zgroženi njihovim stanjem, drugi su upozorili na moguće negativne posljedice ove metode. Komentari su sugerirali da kuhanje tretiranog drveta može oštetiti njegovu strukturu i skratiti vijek trajanja žlica.

Prepune bakterija
"Drvene žlice izrađene od kvalitetnih materijala trebale bi biti otporne na upijanje masnoća i vlage, ali kipuća voda može ih trajno oštetiti," upozorio je jedan korisnik.
Neki su gledatelji odlučili promijeniti pristup kuhinjskom priboru. Jedan od komentara glasio je: "Nakon što sam vidjela rezultate, prešla sam na pribor od nehrđajućeg čelika. Nema više problema s upijanjem mirisa i prljavštine."
Prema stručnjacima s portala The Spruce, ključ za dugotrajnost drvenih kuhinjskih žlica leži u pravilnoj njezi. Redovno pranje toplom vodom i sapunom sprječava nakupljanje masnoća i neugodnih mirisa. Dodatno, stručnjaci preporučuju povremeno čišćenje mješavinom vode i octa ili peroksida kako bi se osigurala dubinska higijena.
Pekarnice kriju veliku tajnu o krafnama: Pazite od čega se zapravo radi ukusno punjenje
Međutim, iako je metoda s kipućom vodom popularna, stručnjaci upozoravaju da nije idealna za sve vrste drvenog pribora. Važno je usvojiti nježnu rutinu održavanja kako bi drveni alati ostali funkcionalni, sigurni i dugotrajni. Na kraju, vaš izbor alata i metoda čišćenja može igrati ključnu ulogu u očuvanju higijene vaše kuhinje.