Tjedan dana jela je samo rajčicu i doživjela je drastične promjene: Imala je i jednu gadnu nuspojavu

Nakon dugogodišnjeg istraživanja zdrave prehrane, poznata novinarka prihvatila je osobni izazov i svaki dan jela samo jednu namirnicu. Odmah je primijetila promjene na tijelu, ali ju je jedna neočekivana nuspojava potpuno iznenadila.
"Nakon tjedan dana jedenja barem jedne rajčice dnevno, mogu je preporučiti većini ljudi", napisala je Beth Ann Mayer u autorskom tekstu za parade.com. Kao dugogodišnja autorica i istraživačica u području zdravog života, prihvatila je izazov da svaki dan u svojoj prehrani ima barem jednu rajčicu.
Za ovaj je izazov koristila različite vrste rajčica, uključujući "volovsko srce" (veliku, sočnu i blago slatku), "cherry" rajčice (sitne i slatke), te kupovnu rajčicu, koja je kiselija i jelima dodaje malo svježine, kako se njezina obitelj ne bi brzo zasitila.

Tjedan dana bez gorušice i sa zdravim obrocima
Mayer kaže da je veliki ljubitelj tjestenine i jede je gotovo svaki dan, ali obično koristi kupovni umak. Onaj koji kupuje ima 450 mg natrija po porciji, što je oko 20% preporučenog dnevnog unosa. Zbog toga mora paziti na količinu kako ne bi dobila gorušicu. Međutim, za ovaj je izazov njezin suprug napravio domaći umak.
"Umak koji je suprug napravio bio je svijetao i preukusan. Nisam imala nikakvu nelagodu. Srce mi nije 'gorjelo'. To ću sigurno ponavljati ubuduće", poručila je.
Drugog dana dodala je "cherry" rajčice u salatu. Iako ništa revolucionarno, to joj je pomoglo da se osjeća sitije (zahvaljujući vlaknima) i hidriranije. Poput drugog povrća, rajčica je bogata vodom, a CDC (Centar za kontrolu bolesti) navodi da i namirnice mogu doprinijeti dnevnom unosu tekućine, ne samo voda i napici.
Neočekivana nuspojava: Zašto ju je sirova rajčica mučila?
Ipak, njezin želudac nije bio oduševljen. Za razliku od domaćeg umaka, rajčice u salati donijele su joj blagu probavnu smetnju. Rajčica je kisela i poznato je da kod ljudi s gastroezofagealnim refluksom (GERB) može izazvati tegobe, što pokazuje pregled iz časopisa Nutrients iz 2023. godine. Iako nema GERB, Mayer je mogla razumjeti zašto bi netko s tim problemom preskočio izazov svakodnevne konzumacije rajčice.
Zanimljivo je da kada je rajčicu dodala u "stir-fry", nije imala gorušicu. Njezina prijateljica joj je objasnila da to nije čudno jer kuhanje ublažava kiselost.
Tijekom vikenda, imala je više vremena za eksperimentiranje. Napravila je nekoliko ribljih jela s rajčicama, uključujući škampe i losos. "Losos s rajčicama bio je preukusan, te velike rajčice su nevjerojatno slatke", rekla je. Istraživanja pokazuju da biljna prehrana smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a studija iz 2024. godine u časopisu The Journal of Nutrition povezala je mediteransku prehranu koja uključuje dvije porcije lososa tjedno s boljim kardiometaboličkim zdravljem.

Pet ključnih zaključaka i nevjerojatne zdravstvene prednosti
Jesti rajčicu svaki dan tjedan dana bio je zanimljiv eksperiment iz kojeg je Mayer izvukla nekoliko važnih zaključaka:
Rajčica hidratizira: Nije osjećala toliku žeđ čak ni tijekom vrućih dana.
Rajčica zasiti: Vlakna su ključna za sitost, a rajčica joj je pomogla da izbjegne bespotrebno grickanje između obroka.
Rajčica može biti jednostavna ili složena: Od brzih obroka do složenijih recepata, rajčica pruža mnogo opcija.
Rajčica može izazvati probavne tegobe: Ako vam smeta kiselina, osjećat ćete gorušicu. No, domaći umak s manje soli može pomoći da je izbjegnete.
Rajčica može obogatiti obroke: Natjerala ju je da istraži i druge zdrave opcije, poput ribe, što joj je donijelo dodatne benefite za zdravlje srca.
Dugoročna korist
Dugoročne koristi od rajčice još su veće nego što je mogla osjetiti u samo tjedan dana. Opsežan pregled iz 2022. godine pokazao je da rajčica ima antikancerogena svojstva, štiti od bolesti (uključujući kardiovaskularne, neurodegenerativne i dijabetes), poboljšava zdravlje crijeva, utječe pozitivno na kožu, podržava plodnost, jača imuni sustav i pomaže u oporavku poslije fizičke aktivnosti.
Ipak, zdrava prehrana je dugoročan izbor načina života i ne postoji "magična" namirnica koja će izliječiti sve tegobe. Ali ako pitate Mayer, koristi rajčice su i više nego dobre.
Prema podacima FoodData Central, jedna šalica svježe crvene rajčice sadrži: 34,5 kalorija, 1,6 g proteina, 2,16 g vlakana, 4,7 g ukupnih šećera, 19,8 mg magnezija, 43,2 mg fosfora, 427 mg kalija i 9 mg natrija.
Svi misle da je paradajz vrlo zdrav, ali varaju se: Za neke ljude on može biti veoma opasan
Trik iskusnih domaćica: Kako odabrati najbolji domaći paradajz i izbjeći bezukusne iz plastenika