Tri mjeseca jela je samo sardine: 'Liječnici su bili zapanjeni onime što mi se dogodilo'
Iako je njen pristup mršavljenju naišao na čuđenje okoline, ona je uvjerena u učinkovitost ovog neobičnog režima prehrane. "Većina ljudi misli da sam poludjela", izjavila je Crummett u razgovoru s doktoricom Annette Bosworth s Floride, poznatom kao "Dr. Boz", koja promiče ovakve dijete.
U jednom trenutku, Crummett je imala čak 240 funti (oko 109 kilograma) i suočavala se s bolnim plantarnim fasciitisom, zbog čega je hodanje postalo iznimno teško. Godine 2020. okrenula se dijeti temeljenoj na unosu isključivo mesa, što joj je pomoglo da izgubi 65 kilograma, no kasnije se njezina težina stabilizirala, a kilogrami su se polako vraćali.
U svibnju ove godine, kad je njezina težina ponovno narasla na 196 funti (89 kilograma), odlučila je krenuti s "Dr. Boz" dijetom, koja se temelji na postu i konzumaciji sardina kroz 72 sata, s ciljem ubrzavanja metabolizma i dovođenja tijela u stanje duboke ketoze. Ova faza trebala je pomoći tijelu da brže sagorijeva masnoće.
Od tada, Jane se drži striktne prehrane koja uključuje četiri konzerve sardina dnevno, uz dodatak MCT ulja (iz kokosovog ili palminog ulja) kako bi dostigla unos od približno 1500 kalorija dnevno. "Ne osjećam glad", tvrdi ona.
Nakon 98 dana, Crummett je primijetila značajna poboljšanja. Njezina razina energije porasla je, razina šećera u krvi smanjila se, a bolovi u stopalima su popustili. Prvih dva tjedna izgubila je 12 kilograma tekućine.
Iako američke prehrambene smjernice sugeriraju da bi odrasli trebali unositi najmanje osam unci morske hrane tjedno, Crummett je ovu preporuku višestruko premašila. Sardine, bogate proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i kalcijem, smatra se hranom s relativno malo žive, no neki stručnjaci ipak upozoravaju na opasnosti ovako jednolične prehrane.
Sjajno je utjecalo na nju
Dr. Masarat Jilani iz Velike Britanije ističe da sardine ne sadrže vlakna koja su nužna za zdravlje probavnog sustava, pa bi dugotrajna ishrana bazirana samo na sardinama mogla uzrokovati zatvor. Također, sardine koje se konzerviraju u soli ili ulju mogu dovesti do prekomjernog unosa natrija, što povećava rizik od visokog krvnog tlaka i opterećuje bubrege.
Dijetetičarka Emily Feivor iz bolnice Northwell Long Island Jewish Forest Hills napominje da sardine mogu biti koristan dodatak uravnoteženoj prehrani, ali ih ne bi trebalo koristiti kao jedini izvor hrane. "Svaka prehrambena skupina pruža specifične hranjive tvari važne za naše zdravlje", izjavila je Feivor za The Post.
Student s Harvarda je u mjesec dana pojeo čak 720 jaja: Mnoge će šokirati što mu se dogodilo
Iako je nekima teško održavati ovako restriktivnu dijetu, neki su imali zanimljiva iskustva. Luke Winkie, pisac za Slate, pokušao je post sa sardinama, no odustao je nakon 24 sata kada je zbog gladi kupio vrećicu kukuruznog čipsa. Osjetio je vrtoglavicu i slabost, pa se nije mogao koncentrirati na svoje aktivnosti.
Pravila sardina dijete su jasna: jedu se isključivo sardine, a dopušteni su voda, crni čaj ili kava, dok su začini poput limuna, senfa, papra i ljutog umaka prihvatljivi. Ugljikohidrati su, naravno, zabranjeni.
Unatoč izazovima, neki su postigli značajne rezultate. Peter Whiting, pisac za Newsweek, izgubio je četiri kilograma tijekom trodnevnog posta na sardinama, unoseći ukupno 3700 kalorija putem 16 konzervi ribe. "Ova dijeta je bila lakša od nekih drugih koje sam isprobao", priznao je, dodajući da mu jedini problem predstavlja činjenica da ne voli sardine.
Ovaj kontroverzni pristup mršavljenju, iako uspješan za neke, ipak nosi određene rizike i izazove, osobito kada se dugoročno slijedi bez adekvatne raznolikosti u prehrani.