Većina ih koristi u kuhinji, stručnjaci upozoravaju: 'Postepeno se trujete'

Prema nedavnom istraživanju, mnogi takvi proizvodi sadrže visoke koncentracije usporivača plamena – kemikalija povezanih s rakom i hormonalnim poremećajima. Studiju su proveli stručnjaci iz organizacije Toxic-Free Future i amsterdamskog Instituta za život i okoliš, a objavljena je u časopisu Chemosphere.
Znanstvenici su testirali 203 predmeta izrađena od crne plastike i otkrili da 85% njih ima opasne razine ovih kemikalija. Megan Liu, koautorica studije, objasnila je kako su usporivači plamena koji se koriste u elektroničkim uređajima poput televizora i mobitela često prisutni i u crnom plastičnom posuđu jer se za njegovu izradu koriste reciklirane komponente elektroničkog otpada.
"Ove opasne kemikalije nikada nisu trebale završiti u našim kućanstvima, ali kroz procese recikliranja postale su dio našeg svakodnevnog života", upozorila je Liu, a prenosi New York Post.
Problem je što plastika iz reciklirane elektronike, koja je izvorno tretirana usporivačima plamena, završava u predmetima poput kuhinjskog posuđa i drugih proizvoda koji ne zahtijevaju otpornost na vatru. Ovo rezultira nepotrebnom i potencijalno opasnom izloženošću, posebno za žene u generativnoj dobi i djecu. Dugotrajna izloženost ovim kemikalijama povezuje se s povećanim rizikom od raka, poremećajem hormona, neurotoksičnosti te reproduktivnim i razvojnim poteškoćama.

Koji predmeti su najčešće na udaru?
Istraživanje nije otkrilo konkretne marke ili proizvođače, ali najviše zabrinjavajuće razine kemikalija pronađene su u predmetima poput kuhinjskih lopatica, pladnjeva za sushi i nakita od crne plastike. Među identificiranim tvarima bila je i decaBDE, zabranjena kemikalija koja se nekada koristila u elektroničkim uređajima, ali sada ponovno ulazi u naša kućanstva putem recikliranih materijala.
Profesorica Heather Stapleton s Duke sveučilišta istaknula je kako je recikliranje plastičnog otpada važno, ali upozorava da se time ne smiju povećavati rizici izlaganja opasnim kemikalijama.
Stručnjaci savjetuju postupnu zamjenu kuhinjskog posuđa izrađenog od crne plastike. Jamie Alan, toksikolog s Državnog sveučilišta Michigan, preporučuje da se takvo posuđe ne koristi za pripremu hrane na visokim temperaturama te da se odmah odbaci ako se otopi ili izobliči.
Cura u tjedan dana zgrnula milijune: Radi od kuće i za svaki posao joj treba samo 3 sekunde
Za sigurniju pripremu hrane, Alan preporučuje korištenje metalnog, drvenog ili keramičkog pribora. Metal se smatra najpraktičnijim zbog jednostavnog održavanja i otpornosti na visoke temperature, dok drvo i keramika također predstavljaju sigurne alternative, iako zahtijevaju više pažnje pri čišćenju i dezinfekciji.