Većina pije ovakav čaj kada su prehlađeni: 'Privremeno pomaže, ali može pogoršati situaciju'

Dijetetičarke Samantha Peterson i Maddie Pasquariello otkrivaju koju hranu treba izbjegavati i što jesti umjesto nje kako biste brže ozdravili i smanjili iritaciju grla.
Hrana može ubrzati – ili usporiti – vaš oporavak
Bolno grlo čest je simptom prehlade, alergija ili virusnih infekcija, ali ga može izazvati i suh zrak ili jednostavno – glasno pjevanje cijelu noć. Prema dijetetičarki Samanthi Peterson (MS, RD), izbor hrane može imati velik utjecaj na brzinu oporavka i razinu nelagode.
„Važno je birati hranu koja smiruje upalu i izbjegavati onu koja može iritirati osjetljivo tkivo grla ili potaknuti stvaranje sluzi“, objašnjava Peterson za Real Simple.
Kisela hrana i pića dodatno pogoršavaju iritaciju
Kad vas boli grlo, izbjegavajte kiselu hranu i napitke poput soka od limuna, naranče, rajčica i umaka od rajčice. „Kiselost može dodatno iritirati već upaljenu sluznicu grla, pogoršavajući peckanje i bol“, upozorava Peterson.
Umjesto toga, dijetetičarka Maddie Pasquariello (MS, RDN) preporučuje blagu, mekšu hranu, poput banana, papaje ili manga, koje su nježne za grlo i ne izazivaju dodatnu nelagodu.
Previše začinjena hrana – kratko zadovoljstvo, dugotrajna bol
Iako mnogi posegnu za začinjenim jelima kad im je grlo bolno – jer im se čini da „otvaraju“ dišne puteve – nutricionisti upozoravaju da je to pogrešno. „Začinjena hrana može dodatno nadražiti grlo, osobito ako je bol uzrokovana pretjeranim kašljem“, kaže Pasquariello.
Ako ne možete bez začina, ona savjetuje da ih smanjite više nego inače, osobito u juhama ili temeljcima, te pričekate da grlo zacijeli prije nego ponovno posegnete za ljutinom.

Hrskava i suha hrana djeluje kao brusni papir
Zaboravite na perece, krekere, tost i sličnu hrskavu hranu dok imate grlobolju. „Ova hrana može doslovno ogrebati i iritirati vaše grlo, pogotovo ako je već otečeno ili osjetljivo“, kaže Peterson.
Umjesto toga, birajte mekane, tople i hranjive obroke poput pirea od krumpira ili batata, smoothieja, zobenih pahuljica s medom ili toplih juha. Takve namirnice pružaju utjehu, vlagu i olakšavaju gutanje, što pomaže u bržem procesu ozdravljenja.
Prevruća pića mogu učiniti više štete nego koristi
Topli čaj ili juha mogu djelovati umirujuće, ali pretjerano vruća pića mogu opeći osjetljivo tkivo grla. Pasquariello preporučuje mlaki čaj ili umjereno toplu juhu kao sigurnije opcije.
Za dodatno olakšanje, možete piti hladne smoothieje ili sisati kockice leda – to će umiriti upalu i smanjiti bol.

Alkohol ne pomaže – on sve pogoršava
Zaboravite na „čaj s rumom“ ili „rakijicu za grlo“. „Alkohol ne ubija bakterije koje uzrokuju grlobolju, već može iritirati tkivo, oslabiti imunološki sustav i uzrokovati dehidraciju“, objašnjava Pasquariello.
Umjesto toga, ona savjetuje da se držite toplih juha, čajeva, smoothieja i vode – te izbjegavate i alkohol i prevruća pića dok simptomi ne prođu.
Hranom možete ubrzati ozdravljenje – ili ga usporiti
Bolno grlo ne mora trajati dugo, ali prehrana igra veliku ulogu. Birajte mekanu, blagu i hidratantnu hranu, a izbjegavajte kiselinu, začine, alkohol i sve što grebe. Kako savjetuju stručnjakinje Peterson i Pasquariello, mali izbori na tanjuru mogu donijeti veliko olakšanje – i vratiti vas u formu puno brže nego što mislite.
 
        			 
        			 
        			