Većina radi ogromnu pogrešku kada peru jagode: Prepune su pesticida, evo kako to riješiti

No, prije nego što ih stavite na tanjur, važno je znati kako ih pravilno pripremiti kako biste sačuvali njihov okus, ali i zdravlje. Zašto je važno oprati jagode na pravi način?
Jagode rastu blizu tla i često se tijekom uzgoja tretiraju pesticidima kako bi se spriječile štete od insekata i bolesti. Osim toga, tijekom berbe, transporta i pakiranja dolaze u dodir s različitim površinama i rukama, što povećava rizik od nečistoća. Istraživanja pokazuju da su jagode među voćem koje najčešće sadrže ostatke kemikalija. Ako ih ne operete, možete unijeti zajedno s njima i štetne bakterije, pa čak i jajašca nekih parazita. Povremeni unos neopranih jagoda možda ne predstavlja veliku opasnost, ali dugoročno, osobito za djecu i osjetljive skupine, može imati negativne posljedice.

Kako oprati jagode da ostanu sočne i sigurne?
Da biste uklonili prljavštinu i pesticide, a pritom sačuvali strukturu i prirodan okus, slijedite ove jednostavne korake:
Peteljke ostavite netaknutima tijekom pranja kako jagode ne bi upijale previše vode i izgubile čvrstoću.
Stavite jagode u zdjelu s hladnom vodom i nježno ih promiješajte rukama, ostavite da odstoje oko 5 do 10 minuta.
Za dodatnu higijenu možete u vodu dodati žlicu octa ili sode bikarbone, što pomaže u uklanjanju nečistoća i bakterija.
Nakon namakanja temeljito isperite jagode pod hladnom vodom.
Osušite ih na čistom kuhinjskom ubrusu ili papirnatom ručniku.
Tek tada uklonite peteljke i spremite jagode za jelo.
Važno je ne prati jagode unaprijed ako ih nećete odmah konzumirati, jer vlaga ubrzava njihovo kvarenje.