Vjerojatno niste pojma imali da može tako utjecati na vaš organizam: Pogledajte što vam se sve događa ako jedete grožđe

Vjerojatno ga niste tako doživljvali, ali grožđe je jedno od najzdravijih voća koje možete konzumirati. Ono obilije vitaminima i folnom kiselinom, a samo 100 grama grožđa sadrži 25 posto preporučene dnevne količine vitamina C.
Grožđe sadrži još i željezo, magnezij, kalcij, proteine, ugkljikohidrate, kalij, vitamin B6, A i C. Jedete li ga cijele sezone on će vam poslužiti i pri detoksikaciji, utječe i na zdravlje srca i krvnih žila, bubrega i kože.
Nadalje, crno vam grožđe može pomoći pri poboljšanju memorije, posebice kod starijih osoba. Do tok su zaključka došli znanstvenici koji su svoj rad objavili u britanskom nutricionističkom časopisu. Za takav efekt grožđa zaslužni su polifenoli pronađeni u sjemenkama. Postoje naznake da oni čak mogu smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.
Crno grožđe može umanjiti bol, posebice kod artritisa ili gihta i to zato što sadrži bioflavonoid, to jest, kvercetin, snažan antioksidans koji s vitaminom C stimulira imunološki sustav za borbu protiv infekcija, karcinoma i upala. Sjemenke grožđa sadrže i piknogenol, antioksidans koji pomaže u borbi protiv bolova uzrokovanih artritisom, kardiovaskularnih problema, kao i protiv stresa i alergije.
Pomaže pri mršavljenju
Grožđe je dobro i za vaše srce i bubrege. Polifenoli i antioksidansi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju kolesterol, krvni tlak, upale. Dok, antocijanin i resveratrol, koji se također ubrajaju u snažne antiosidanse, imaju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati infekcije i bolesti. Oni čiste tijelo od toksičnih elemenata poput mokraćne kiseline. Zato je grožđe vrlo dobar za detoksikaciju bubrega jer pomaže pročistiti urinarni trakt od nezdravih kiselina.
Grožđe regulira šećer u krvi. Osobe koje pate od povišenog šećera u krvi, tvrde mnogi, ne bi trebali jesti grožđe jer ono sadrži oko 20 grama jednostavnih ugljikohidrata u količini koja stane u šalicu. Međutim, grožđe ima nizak glikemijski indeks (53), a to znači da se razina glukoze u krvi postepeno povećava što omogućava dobru regulaciju njegove koncetracije. Štoiše, neke znanstvene studije tvrde i da grožđe sadrži spojeve koji smanjuju razinu šećera u krvi.
Na koncu, grožđe vam može pomoći pri mršavljenju jer smanjuje apetit i nutritivno je vrlo dobar. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Georgiji pokazalo je da resveratol, koji se nalazi u grožđu, pozitivno utječe na gubitak kilograma, tako što drastično smanjuje mogućnost stanica da skladište masti i značajno potiče razgradnju stanica masti.