Zastrašujuće je kako nas varaju dućani: Pogledajte što su napravili s mesom nakon odmrzavanja

Halo, inspektore objavio je poprilično užasnu snimku, koja bi samo mogla pojačati sumnje u trgovačke lance diljem Europe. Naime, kako piše popularna stranica, prodavači su odmrzavali i predeklarirali meso s istekom roka trajanja.
"SKANDALOZNO: ODMRZAVALI PA PREDEKLARIRALI MESO S ISTEKOM ROKA TRAJANJA!
Potrošači često govore: „Imamo osjećaj da nas mesna industrija i preprodavači mesa – varaju... Prodaju nam smrznuto meso s isteklim rokom trajanja koje onda prepakiraju i predeklariraju kao svježe smrznuto meso!“ Ali, o tome se kod nas rijetko ili nimalo govori u službenim krugovima.
No, to je TOP tema u Italiji koju ponovno trese novi skandal povezan s hranom. Naime, poslije senzacionalne istrage talijanskih reportera u programu "RAI Report" koji su otkrili kako su poznate talijanske tvornice prvo odmrzavale, a zatim ponovno označavale smrznuto meso kojem je istekao rok trajanja kao „svježe meso“, izbio je skandal koji prelazi i granice Italije jer postoji opravdana sumnja da je dio tog mesa završio u veleprodajnim lancima", počeli su objavu.
Što nam sve rade
"Na udaru istrage je mesna industrija Bervini koja iz Urugvaja i drugih južnoameričkih zemalja uvozi meso visoke kvalitete i vrlo skupo (file, ramstek, pečena govedina) te je isto distribuirano u veleprodajnim trgovačkim lancima, supermarketima i, prije svega, restoranima. S obzirom na to da je godišnji promet tvrtke približno 200 milijuna eura, popis kupaca koji kupuju Bervinijevo meso nedvojbeno uključuje i stotine pravnih subjekata.
U skandal, osim poznate tvornice Bervini u Pietoli, u pokrajini Mantova, u vlasništvu poznate tvrtke "Salvaterra di Casalgrande", umiješana je i tvornica u Reggio Emiliji, gdje su Lokalna zdravstvena uprava i karabinjeri (NAS) također proveli inspekcije.
Zbog toga je i politička situacija u Italiji eskalirala: „Sigurnost hrane nije predmet pregovora. Ako istrage potvrde da su serije isteklog roka trajanja, ponovno smrznutog mesa u opticaju od 2019. moramo znati gdje su završile. Transparentnost lanca opskrbe i zdravlje građana misli nam biti na prvom mjestu!" govore tamošnji političari.
Najinteligentniji ljudi rađaju se obično u ova dva mjeseca u godini: Razlog je vrlo zanimljiv
Slijedom toga, trgovački veletrgovci poput Conada i Metroa uklonili su Bervinijevo meso iz svojih talijanskih trgovina. Lokalna zdravstvena uprava Valpadane proslijedila je rezultate svojih analiza Uredu javnog tužitelja u Mantovi sa "sumnjom na kazneno djelo prijevare u prodaji i prodajom neoriginalne hrane kao prave". Nadalje, dokumente je zatražila i Parlamentarna komisija za eko-mafiju Italije.
Paralelnom s tim, prošlog je tjedna Bolton Food, talijanska podružnica multinacionalnog proizvođača konzerviranog mesa Simmenthal, odlučila obustaviti i isporuke tvrtki sa sjedištem u Reggio Emiliji s obrazloženjem: „Sirovina iz Bervinija predstavlja 6,6% ukupne količine mesa kupljenog u 2025. i, kao i sve ostale sirovine koje se koriste u našoj proizvodnji,
podliježe strogim internim i eksternim sustavima kontrole, u skladu s najvišim standardima sigurnosti hrane. A ovo baca sumnju na sve."", nastavili su.

Sve su ilustrirali
"Reporteri u emisiji Report, naime, u prvoj epizodi od 23. studenog ilustrirali su videozapisima i anonimnim izjavama radnika klaonice u Mantovi, ekstremne mesarske prakse - odmrzavanje mesa uvezenog iz inozemstva (posebice iz Južne Amerike) kojem je navodno istekao rok trajanja, na način da se uklanjaju tamni vanjski slojevi da bi se ponovno označavalo s novim podatcima čime se zapravo briše "prethodni život" hrane. Bervini se brani tvrdeći da je meso koje prolazi kroz te procese namijenjeno proizvodnji hrane za kućne ljubimce!?!
Druga epizoda, emitirana tjedan dana poslije, prikazala je slike koje su, čini se, dokazivale suprotno, postavljajući pitanja o tome gdje je meso, posebno komadi pečene govedine, završilo. Ispalo je kako smrznuto meso, skladišteno u Salvaterri, petkom poslijepodne ili navečer se šalje u klaonicu u Mantovi, gdje se zatim odmrzavalo u spremnicima vruće vode i
obrađivalo u nesigurnim higijenskim uvjetima.
Za "carnettu", male komade niže kvalitete, korišten je drugačiji put: iz Mantove je poslana natrag u Salvaterru, kuhana i - prema izvještaju novinara - prodana Boltonu za proizvodnju Simmentala! Zdravstvene vlasti - uključujući ATS Valpadana - zaplijenile su dio tvornice Pietole i 180 tona mesa prije otprilike deset dana te proslijedile svoj dosje Tužiteljstvu.
Postoji kardinalna greška koju svi rade kod brisanja prašine i može vas jako skupo stajati
S obzirom na to da je meso i prodano izvan talijanskih granica, regija Lombardija poslala je obavijest europskom sustavu upozorenja RASFF ( broj obavijesti 2025.9673 ). Međutim, ono što je razgnjevilo tamošnje potrošače je činjenica kako u Italiji, paralelno s time, nije izdano javno priopćenje za povlačenje s tržišta, uz obrazloženje da se distribucija odvijala "samo unutar poslovnog sektora" (tj. prodavala se samo restoranima, prehrambenim tvrtkama i supermarketima)!?! Rezultat je da su profesionalni ugostiteljski objekti obaviješteni iako su serije vjerojatno već konzumirane. Potrošači, s druge strane, kako oni u Italiji, tako u zemljama EU, ne dobivaju nikakve informacije pa se ogorčenost među kupcima talijanskog mesa širi neviđenom brzinom.
S obzirom da je Metro u Italiji bio jedan od kupaca takvog mesa, kao i da se dio naših
distributera mesa i mesnih prerađevina navodno našao na listi mogućih kupaca mesa, s razlogom se čekaju rezultati istrage. U međuvremenu očekujemo očitovanje hrvatskog Metroa", zaključili su.