Sirup od ovog povrća naši su stari koristili protiv kašlja: Sjajan je za grlo, a jednostavan za napraviti

Ako postoji namirnica koju većina nas ima u hladnjaku, ali rijetko joj pridaje važnost, onda je to – mrkva. Ovo povrće, dostupno cijele godine i pristupačno svima, postalo je pravi klasik u narodnoj medicini, osobito kad je riječ o zdravlju pluća, kašlju i imunitetu. Stručnjaci ističu da njezin nutritivni sastav objašnjava zašto se generacijama koristi kao prirodna pomoć kod prehlada i dišnih tegoba.
Zdravstvena moć mrkve: vitamini i minerali ključni za dišne putove
Mrkva je jedna od najbogatijih prirodnih namirnica karotenoidima, tvarima koje se u tijelu pretvaraju u vitamin A. Upravo je vitamin A povezan s obnovom i zdravljem sluznice dišnog sustava, što je ključno u sezoni virusa, kašlja i začepljenosti.
Postoji kardinalna greška koju svi rade kod brisanja prašine i može vas jako skupo stajati
Osim toga, mrkva sadrži i:
vitamine B, C i K
minerale poput kalija, magnezija, željeza i fosfora
Zahvaljujući ovoj kombinaciji nutrijenata, mrkva pozitivno djeluje na imunitet, smanjuje upalne procese i potiče oslobađanje nakupljene sluzi iz dišnih putova. Zato se i danas često preporučuje kao prirodna potpora kod bronhitisa, kašlja i prehlade.

Narodni hit: domaći sirup od mrkve koji se koristi generacijama
Jedan od najpoznatijih načina upotrebe mrkve u narodnoj medicini je sirup od mrkve, omiljen u mnogim kućanstvima. Koristi se kod:
suhog kašlja
produktivnog kašlja
nakupljene sluzi
oslabljenog imuniteta
Priprema je jednostavna i može se napraviti na dva načina:
Najinteligentniji ljudi rađaju se obično u ova dva mjeseca u godini: Razlog je vrlo zanimljiv
1. Verzija sa svježim sokom
Svježe iscijeđeni sok od mrkve kratko se zagrije s malo vode i meda, uz stalno miješanje. Ova verzija je rjeđa, ali vrlo aromatična.
2. Gušća verzija od kuhane mrkve
Mrkva se skuha, zatim pasira i pomiješa s medom i dijelom tekućine u kojoj se kuhala. Dobiva se sirup nalik gustoj smjesi, idealan za djecu i odrasle.
Narodna praksa preporučuje uzimanje nekoliko malih žličica dnevno, najbolje svježe pripremljenog sirupa.

Kako mrkvu uključiti u svakodnevnu prehranu
Osim sirupa, mrkva je svestrana i lako se uklapa u gotovo svaki obrok. Može se koristiti:
u sokovima
kao dodatak juhama i varivima
u salatama
pečena ili kuhana
kao zdrav međuobrok, sirova ili naribana
Redovita konzumacija može pridonijeti snažnijem imunitetu i lakšem disanju, osobito tijekom hladnih mjeseci kada su respiratorne tegobe najčešće.