Žena je dva tjedna jela jabuke svaki dan: 'Riješile su mi jedan jako veliki zdravstveni problem'
Engleska poslovica kaže: „Jedna jabuka dnevno drži doktora daleko.“ Riječ je o voću koje liječnici nerijetko nazivaju „pravom vitaminskom bombom“. Jabuke su poznate po brojnim zdravstvenim prednostima, a zbog svoje svestranosti mogu se koristiti u pripremi slatkih i slanih jela.
Jedna je žena odlučila svakodnevno jesti jabuke tijekom 14 dana kako bi testirala njihov utjecaj na vlastito zdravlje. „U mojoj su kući jabuke uvijek prisutne, odmah uz kisele krastavce. Djeca ih također obožavaju, a ja ih jedem svakodnevno,“ izjavila je, dodajući kako je povećala unos jabuka kako bi bolje razumjela njihov zdravstveni učinak.
Što kažu stručnjaci o hranjivim sastojcima jabuka?
Prema mišljenju stručnjaka, jabuke su bogate gotovo svim važnim vitaminima. Sadrže vitamine A, C, E, D, K i B skupinu, kao i minerale poput kalcija, kalija i magnezija. Način konzumacije također igra ključnu ulogu: jabuke je najbolje jesti sirove i s korom, jer se ispod nje nalaze najvažniji hranjivi sastojci.
Kora jabuke sadrži katehine, procijanidine i hlorogenu kiselinu, spojeve koji pomažu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i ateroskleroze. Osim toga, ima antiupalna i antihistaminska svojstva, korisna za osobe sklone alergijama.
Stručnjakinja otkrila je li zapravo zdravo jesti jabuku svaki dan: Evo što se dogodi kada je pojedete
Zdravstvene prednosti jabuka
Studije pokazuju da su jabuke izvanredan izvor polifenola, snažnih antioksidansa koji štite stanice od štetnih slobodnih radikala te pomažu u prevenciji kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja. Osim toga, jabuke mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.
Bogate su vlaknima i vodom, zbog čega pružaju osjećaj sitosti i mogu podupirati proces mršavljenja. U istraživanju provedenom na osobama koje su jele cijele jabuke, pokazalo se da se osjećaj sitosti održao čak četiri sata duže u usporedbi s onima koji su konzumirali sok od jabuke. Polifenoli također igraju važnu ulogu u prevenciji pretilosti, što je korisno za osobe koje žele kontrolirati tjelesnu težinu.
Jabuke i zdravlje srca
Jabuke mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti zahvaljujući udjelu topivih vlakana, koja pomažu u snižavanju razine kolesterola. Također, flavonoidi poput epikatehina, prisutni u jabukama, mogu sniziti krvni tlak. Istraživanja su potvrdila povezanost visokog unosa flavonoida s manjim rizikom od moždanog udara. Flavonoidi pomažu u prevenciji srčanih oboljenja snižavanjem krvnog tlaka, smanjenjem oksidacije LDL kolesterola i smanjenjem ateroskleroze, odnosno nakupljanja plaka u arterijama.
Kakvi su učinci nakon 14 dana konzumacije jabuka?
„Jabuke jedem već dugo, ali nikada u tako velikoj količini kao u posljednjih 14 dana,“ kaže naša sugovornica. „Primijetila sam poboljšanja u probavi, što je korisno, primjerice, kod problema sa zatvorom. Uz to, osjećala sam se snažno i zdravo, čak i dok su ljudi oko mene bili pogođeni sezonskim infekcijama.“
Istaknula je da su joj imunitet i energija ostali na visokoj razini unatoč jesenskim danima koji joj obično donose osjećaj umora. „Osjećam se bolje i produktivnija sam, a uz svaku pojedenu jabuku imam osjećaj da unosim pravu vitaminsku bombu koja će imati pozitivan učinak na moje tijelo dugo nakon ovog eksperimenta,“ zaključuje. Jabuke su, dodaje, vrlo svestrane u kuhinji, a apetit za njima još joj se više povećao kad su narezane na kriške.