Žena pojela podgrijanu juhu i na kraju ostala potpuno paralizirana: Liječnici otkrili što joj se zapravo dogodilo
Zdravstveni dužnosnici upozoravaju na ozbiljne posljedice konzumiranja loše pohranjenih ostataka hrane nakon što je 23-godišnja Brazilka ostala paralizirana uslijed rijetke bakterijske infekcije koja se, kako se vjeruje, razvila nakon što je pojela ostatke juhe.
Većina ljudi svakodnevno jede ostatke hrane bez ozbiljnih zdravstvenih problema, ali u rijetkim slučajevima bakterijske reakcije mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući paralizu.
Mnogi ne znaju za štetan utjecaj jagoda: Obratite pozornost na ove simptome
Claudia de Albuquerque Celada radila je u Coloradu na razmjeni kada je u veljači hospitalizirana s simptomima paralize, vrtoglavice, dvostrukog vida i otežanog disanja. Dva tjedna nakon prijema, liječnici su dijagnosticirali botulizam, rijetko, ali ozbiljno stanje u kojem toksin napada živčani sustav.
Završila na respiratoru zbog juhe
Celada je otada na respiratoru i liječi se u bolnici. Lokalni zdravstveni dužnosnici uspjeli su pratiti uzrok infekcije do preostale juhe kupljene u supermarketu u Aspenu. Iako su rezultati testiranja juhe u trgovini bili negativni, vjeruje se da su pogrešni uvjeti skladištenja ili pripreme kod kuće uzrokovali infekciju.
Zdravstveni dužnosnici upozoravaju da bi hranu trebalo skladištiti na temperaturi od 4 stupnja Celzija ili niže i temeljito zagrijati prije konzumacije. Također, hrana ne bi smjela ostati na sobnoj temperaturi dulje od jednog sata.
Celadina sestra, Luísa Albuquerque, objasnila je da bolnica u Denveru, u kojoj se Celada liječi, osigurava sredstva za njezin povratak u Brazil, gdje će nastaviti liječenje u blizini obitelji. Trenutno boravak u bolnici u SAD-u košta 10.000 dolara dnevno.
Albuquerque je izjavila: "Vjerujemo da je oporavak brži kada ste blizu obitelji i prijatelja. Uspoređujući troškove između boravka ovdje i povratka u Brazil, povratak je i dalje jeftiniji."