Znanstvenici odredili koje je najzdravije voće na svijetu: Jabuka je skinuta s trona

Godinama stručnjaci savjetuju da se voće i povrće svakodnevno uvrsti u prehranu – ne samo zbog obilja hranjivih tvari koje sadrže, već i zbog brojnih pozitivnih učinaka na cijeli organizam. Ovaj put, znanstvenici s američkog Sveučilišta William Paterson odlučili su detaljno analizirati koje voće nudi najviše zdravstvenih prednosti – i na vrh svoje liste postavili su limun.
Ova naizgled jednostavna i često zanemarena voćka pokazala se kao prava riznica zdravlja, s nizom blagotvornih učinaka koji, prema riječima stručnjaka, uključuju jačanje imuniteta, poticanje probave, detoksikaciju organizma, poboljšanje stanja kože i čak pomoć u mršavljenju.
"Limun je fenomen"
„Limun je pravi fenomen u svijetu voća“, poručuju znanstvenici, ističući njegovu visoku koncentraciju vitamina C – jednog od najvažnijih antioksidansa koji štiti tijelo od infekcija i jača imunitet. No to nije sve.
Limun je bogat i vitaminima B skupine, koji su ključni za normalno funkcioniranje živčanog sustava i metabolizma, kao i mineralima poput kalija, kalcija, magnezija i željeza, neophodnima za kardiovaskularno zdravlje i izgradnju kostiju.
Posebnu ulogu imaju i bioflavonoidi koji podržavaju učinak vitamina C, a zahvaljujući njihovom protuupalnom djelovanju, limun može imati pozitivan učinak čak i na kiselo-baznu ravnotežu u tijelu, unatoč svojoj kiselosti.

Svakodnevna konzumacija limuna može donijeti vidljive rezultate
Prema istraživačima, uključivanje limuna u svakodnevnu prehranu može imati dugoročne zdravstvene koristi. Njegov se sok može dodavati vodi, čaju, zdravim koktelima, salatama, ali i koristiti za njegu kože.
„Zahvaljujući anti-age efektima i sposobnosti da potakne proizvodnju kolagena, limun pomaže u borbi protiv znakova starenja“, ističu stručnjaci, napominjući da limun nije koristan samo iznutra, već i kao sastojak kozmetičkih rutina.
Limun nije bez rizika: Oprez pri konzumaciji
Unatoč impresivnim prednostima, znanstvenici upozoravaju na moguće nuspojave prekomjerne konzumacije limuna. Kiselina iz limuna može iritirati želudac, posebno kod osoba koje pate od gastritisa ili osjetljivosti na kiselu hranu. Također, može oštetiti zubnu caklinu, što dugoročno može dovesti do osjetljivosti zuba ili karijesa.
Limun s razlogom nosi titulu
Zahvaljujući bogatstvu vitamina, minerala i antioksidansa, limun je zasluženo proglašen najzdravijim voćem, no stručnjaci podsjećaju da ni s najzdravijom hranom ne treba pretjerivati. Umjerena, svakodnevna konzumacija limuna, u sklopu uravnotežene prehrane, može pridonijeti boljem zdravlju, ali je važno slušati vlastito tijelo i izbjegavati moguće negativne učinke.