Znanstvenici otkrili skriveno svojstvo mlijeka: Smanjuje rizik od kobne bolesti
Studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu pružila je dosad najjače dokaze o važnosti kalcija u prevenciji ove ozbiljne bolesti.
Istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Communications, analiziralo je prehrambene navike i njihove učinke na zdravlje crijeva kod više od 542 tisuće žena koje su sudjelovale u dugogodišnjoj studiji o zdravlju žena poznatoj kao Million Women Study. Praćenje je trajalo gotovo 17 godina, tijekom kojih je kod 12.251 žene dijagnosticiran rak crijeva.
Rezultati su pokazali da dodatnih 300 mg kalcija dnevno, što otprilike odgovara velikoj čaši mlijeka (240 ml) ili nekoliko čašica jogurta, može smanjiti rizik od raka crijeva za 17%. Učinak se pokazao konzistentnim bez obzira na to dolazi li kalcij iz mliječnih ili nemliječnih izvora, naglašavajući važnost samog minerala u prevenciji bolesti.
S druge strane, istraživanje je potvrdilo da konzumacija alkohola ima suprotan učinak. Naime, unos od 20 grama alkohola dnevno, što odgovara srednje velikoj čaši vina ili pola litre piva, povezan je s 15% povećanjem rizika od razvoja raka crijeva.
Zanimljivo istraživanje
Studija je dodatno potvrdila ranija saznanja o štetnosti mesnih prerađevina i crvenog mesa. Dnevni unos od 30 grama tih namirnica povećava rizik od raka crijeva za 8%.
Znanstvenici ističu kako zaštitna uloga kalcija može biti povezana s njegovom sposobnošću vezanja za žučne kiseline i slobodne masne kiseline u crijevima, smanjujući time njihov negativan učinak na stanične promjene koje potiču razvoj raka.
Iako se istraživanje primarno fokusiralo na žene, voditeljica studije, dr. Keren Papier, naglašava da nema razloga pretpostaviti kako bi učinci kalcija bili drugačiji kod muškaraca, s obzirom na ranije studije koje su pokazale slične rezultate i za mušku populaciju.
Stručnjak otkrio koje je meso najbolje konzumirati navečer: 'Tada ima najbolji utjecaj'
Zaključci ovog opsežnog istraživanja dodatno naglašavaju važnost uravnotežene prehrane bogate kalcijem, kao i umjerene konzumacije alkohola u svrhu očuvanja zdravlja crijeva i smanjenja rizika od razvoja ozbiljnih bolesti.