Znate li što je voće iz aviona?

Voće iz aviona ne odnosi se na voće koje možete kupiti u zrakoplovu prilikom leta na određenu destinaciju. Ovo je posebna vrsta voća, a obično se spominje u kontekstu ananasa!
Koja je razlika između regularnog i avionskog voća?
Regularno voće koje kupujemo u trgovinama i konzumiramo svakodnevno obično sazrijeva u hladnjači na putu do prodajnog mjesta. Dakle, ono ne prolazi prirodan proces sazrijevanja, već se sazrijevanje događa u transportu, kako bi do svih krajeva svijeta stiglo voće koje je kada dođe na police adekvatno za konzumaciju.
Nasuprot tome, voće iz aviona dozrijeva, ubire se i stavlja na zrakoplov te se 48 sati nakon ubiranja nalazi na prodajnom mjestu, dostupno je za kupnju i konzumaciju.
Po čemu je ananas iz aviona poseban?
Ananas je biljka porijeklom iz Južne i Srednje Amerike koja se danas ponajviše uzgaja u tropskim krajevima. Prema legendi, ovo je egzotično voće otkrio Cristofor Columbo na jednom od svojih putovanja.
Ananas sadrži vitamin C, mangan i bakar. Mangan igra veliku ulogu u razvoju vezivnog tkiva i jačanju kostiju, a bakar potiče prirodnu proizvodnju hemoglobina te zacjeljivanja rana, a koristan je i u borbi protiv anemije, manjka bijelih krvnih stanica, osteoporoze.
Ananas je također koristan za vid jer sadrži beta karoten. Ono što ga čini posebnim i posebno korisnim jest probavni enzim bromelin koji potiče probavu rastvarajući proteine, djeluje protuupalno, pomaže pri izgradnji bjelančevina, sprječava nakupljanje masnih naslaga i stvaranje krvnih ugrušaka u žilama.
Ananas iz aviona ne gubi ni jedan od ovih benefita. Voće je najbolje onda kada sazrije prirodnim putem na grani, zbog čega je avionsko voće toliko posebno i visokokvalitetno.
Ako ikada probate voće iz aviona primijetit ćete značajnu razliku u okusu i mirisu, a potražite ih na prodajnim mjestima uz oznaku poput Ready To Eat. Naravno, voće iz aviona puno je skuplje od regularnog, ali okus je neusporediv!