6 probiotičkih namirnica koje su izvrsne za vašu probavu!

Osim što razgrađuju hranu i apsorbiraju hranjive tvari, crijeva imaju ogroman utjecaj na cjelokupno funkcioniranje tijela i uma. Probiotici su žive bakterije u obliku hrane ili dodataka koje mogu pomoći probavnom sustavu da funkcionira učinkovitije poboljšanjem ili vraćanjem ravnoteže u crijevnom mikrobiomu.
Istraživanje King's College London u Velikoj Britaniji otkrilo je da ono što jedemo utječe na našu crijevnu floru čak i više od genetike. Istraživanje je odredilo skupinu od 15 'dobrih' i 15 'loših' crijevnih mikroba koji su povezani s boljim ili lošijim zdravstvenim ishodima, uključujući upale, kontrolu šećera u krvi i težinu.
Kako održavati zdravlje crijeva i koja je uloga probiotičke hrane?
Enterički živčani sustav (ENS) u našim crijevima komunicira s mozgom i oni blisko surađuju kako bi tijelo održavali zdravim te se borili protiv bolesti. Ovaj složeni odnos poznat je kao veza crijevo-mozak. Jedna od najjednostavnijih stvari koje možemo učiniti kako bismo optimizirali ovu vezu je prehrana bogata probiotičkim namirnicama ili uzimanje probiotičkih dodataka.
Probiotici u obliku hrane također su poznati kao funkcionalna hrana i povećavaju raznolikost crijevne flore u debelom crijevu. Kada se konzumiraju, žive bakterije se natječu protiv mikroba koji bi potencijalno uzrokovali bolesti u gastrointestinalnom traktu kako bi pokušali inhibirati njihove štetne učinke.
Pokazalo se da širok i raznolik broj 'dobrih mikroba' u crijevima ublažava alergije i osjetljivost, poboljšava imunološki sustav, smanjuje upale, poboljšava apsorpciju hranjivih tvari i još mnogo toga.
Evo najboljih probiotičkih namirnica koje možete jesti za poboljšanje zdravlja crijeva.
KISELI KUPUS
Kiseli kupus je fermentirani kupus, pun zdravih crijevnih bakterija koje mogu optimizirati i uravnotežiti našu crijevnu floru.
Kiseli kupus sadrži visoke razine glukozinolata, askorbinske kiseline i askorbigena, za koje se pokazalo da pomažu u smanjenju oštećenja DNK, a mogu pomoći oboljelima od raka smanjenjem stope mutacije stanica. Glukozinolati također igraju važnu ulogu u procesima detoksikacije jetre.
KEFIR
Kefir je elektrana hrane bogate probioticima. Obogaćen je bakterijama koje pomažu u proizvodnji naših B-vitamina u debelom crijevu koji su potrebni za optimalan živčani sustav i gradivni su blokovi za ključne neurotransmitere poput serotonina i dopamina – hormona sreće koji potiču pozitivne osjećaje poput zadovoljstva, pa čak i ljubav.
Istraživanja također pokazuju da kefir ima protuupalna i antimikrobna svojstva.
KIMCHI
Sve je više dokaza koji upućuju na to da kimchi, korejski začin napravljen od fermentiranog kupusa i začina, može povećati razinu dobrih bakterija u crijevima i kao rezultat toga poboljšati zdravlje crijeva.
Kimchi je ukusna i tradicionalna korejska namirnica za koju se pokazalo da pomaže u ublažavanju zatvora i snižavanju kolesterola.
Konzumirajte kimchi u sklopu zdravog doručka koji je pogodan za crijeva, a uključuje kimchi, tost od cjelovitih žitarica za dodatna vlakna te jaja za dozu proteina.
MISO
Odnos između crijevnog mikrobioma i jetre još uvijek nije dobro shvaćen, ali loše zdravlje crijeva povezano je s razvojem bolesti masne jetre, prema istraživanju objavljenom u Journal of Clinical and Translational Hepatology.
Miso, fermentirana sojina pasta iz Japana, pokazala je da u kombinaciji s vježbanjem ima svojstva smanjenja masnoće u jetri, čime se smanjuje rizik od nealkoholne masne bolesti jetre – izraz za niz stanja uzrokovanih nakupljanjem masti u jetri.
Miso pomaže u poboljšanju sposobnost tijela da probavi i apsorbira hranu te sadrži probiotike koji jačaju rad crijeva.
KOMBUCHA
Još jedna probiotička hrana koju možete isprobati za bolje zdravlje crijeva je kombucha, fermentirani čajni proizvod bogat antioksidansima.
Postupkom fermentacije nastaje octena kiselina, kratkolančana masna kiselina za koju se pokazalo da igra važnu ulogu u reguliranju tjelesne težine i poboljšanju osjetljivosti na inzulin. Kombucha također pomaže povećati kiselost crijeva zato pažljivo s konzumacijom kombuche ako patite od refluksa kiseline. Pomaže i u zaštiti probavnog sustava od patogenih mikroba.
JOGURT
Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija jogurta može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, poboljšati održavanje tjelesne težine te poboljšati zdravlje srca i krvnih žila zbog kalcija koji sadrži.
Vrste laktobacila i bifidobakterija koje se obično nalaze u jogurtu štite naš imunološki sustav i podržavaju zdrav metabolizam kroz slanje signala koji upućuju na sitost našem mozgu.
Grčki jogurt, prirodno zaslađen voćem bogatim vlaknima poput kivija ili manga, izvrstan je obrok s visokom razinom proteina, koristan i zdrav za crijeva.