Nemojte cijediti vrećicu čaja nakon što je odstajala u vodi - čaj vam se baš neće svidjeti!
Ponekad također pokušavamo istisnuti sadržaj vrećice dok još uvijek pripremamo čaj u vrućoj vodi. Vrećice čaja koriste se od 8. stoljeća, još od dinastije Tang. Tada se vrećica šivala kako bi uspješno zadržala sadržaj. Moderne verzije vrećica pojavile su se u zapadnom svijetu 1903., a u komercijalnu upotrebu ušle su 1908. kada ih je proizvođač Thomas Sullivan počeo izvoziti po cijelom svijetu. U početku su se vrećice trgale kako bi se svi sastojci za čaj našli u šalici, ali ljudi su ubrzo shvatili da je čaj bolji ako svi sastojci ostaju u vrećici i preliju se vrućom vodom.
Čaj sadrži tanin, organski kemijski spoj i nalazi se u mnogim biljakama. Kada vrećicu prelijete vrućom vodom samo se mali dio tanina oslobađa. Ipak, kada dodatno stišćete vrećicu u vodi se oslobađa sve više tanina što čaju daje pregorak okus i zato vam vjerojatno takav čaj neće biti ukusan.
Naravno, ako preferirate gorak čaj i gorka pića općenito, možete nastaviti cijediti vrećicu nakon što je prelijete vrućom vodom.