Dobro pazite kako pripremate povrće! Jedan način može biti podosta opasan za vaše zdravlje

Od svih namirnica koje konzumiramo svakodnevno, povrće je uvjerljivo najzdravije. Održava nam srce, kosti, kožu, oči, čini nam probavu i metabolizam na optimumu i jednako je zdravo kako god ga pripremali. Osim na jedan način.
Nutricionistkinja Molly Hembree je za magazin Eat This, Not That preporučila da nikako ne pržite povrće. Zanimljivo, nutrijenti u povrću neće se promijeniti, ali sve što dodate prilikom prženja drastični će ga pokvariti.
Pržena hrana je loša
"Ljudi pomisle da je povrće koje su ispržili jako korisno, ali u stvarnosti je riječ o veoma maloj porciji dobrih sastojaka. Ulje i drugi nezdravi dodaci su veoma štetni", rekla je nutricionistkinja.
Uz to, brojna su istraživanja pokazala kako je pržena hrana povezana s brojnim zdravstvenim tegobama, od kardiovaskularnih bolesti, do dijabetesa, debljine i povišenog krvnog tlaka pa čak može izazvati i moždani udar.