Doktorica otkrila opasne efekte jedenja salate od krastavaca i rajčice: 'Izaziva neugodne procese'

Jedna od najjednostavnijih i najpopularnijih salata u domaćim kuhinjama – mješavina svježih krastavaca i rajčica – posljednjih godina izaziva brojne rasprave među nutricionistima. Iako se na prvi pogled čini kao idealna kombinacija ljetne svježine i zdravih sastojaka, stručnjaci upozoravaju da spoj ova dva povrća može imati suprotan učinak na naš organizam.
Nutricionistica Alena Paretska iz Rusije otkriva glavne razloge zbog kojih ova salata, unatoč svojoj popularnosti, možda i nije najbolji izbor za svakodnevnu prehranu. U izjavi koju prenosi Krstarica, Paretska pojašnjava da se nutritivne koristi rajčice i krastavaca međusobno poništavaju zbog njihovih kemijskih svojstava.
Enzim koji uništava vitamin C
Rajčica je poznata kao izvrstan izvor askorbinske kiseline, odnosno vitamina C. Međutim, krastavci sadrže enzim askorbinazu koji ima sposobnost razgradnje upravo tog vitamina. Kada se ova dva povrća konzumiraju zajedno, učinak vitamina C iz rajčice može biti značajno oslabljen, što znači da organizam ne dobiva očekivanu količinu ovog važnog nutrijenta.
Osim toga, krastavci, koji su bogati vodom i prehrambenim vlaknima, u kombinaciji s kiselinama iz rajčice mogu dodatno opteretiti probavni sustav. Paretska upozorava da ova mješavina može potaknuti procese fermentacije u želucu i crijevima, što kod osoba s osjetljivim probavnim sustavom može izazvati nadutost, iritaciju pa čak i proljev.

Sukob kiselog i alkalnog u želucu
Još jedan važan aspekt ove prehrambene dileme odnosi se na pH ravnotežu. Krastavci stvaraju alkalno (lužnato) okruženje u tijelu, dok je rajčica prirodno kisela. Kada se ova dva kontrastna sastojka pomiješaju, dolazi do međusobne neutralizacije korisnih spojeva koje svako od povrća pojedinačno donosi organizmu.
Nutricionistica ističe da ova kemijska reakcija ne znači da salata postaje štetna, ali njezina hranjiva vrijednost može biti smanjena – posebice za one koji je jedu u nadi da će maksimalno iskoristiti vitamine i minerale iz svježih namirnica.
Što izabrati umjesto toga?
Iako salata od krastavaca i rajčice ostaje popularan dodatak ljetnim jelima, stručnjaci savjetuju da se povrće kombinira pažljivije. Umjesto spajanja ova dva sastojka, moguće je uživati u svakom zasebno – primjerice, pripremiti salatu od rajčice s maslinovim uljem i bosiljkom, a krastavce konzumirati s jogurtom ili limunovim sokom.
Na taj način, organizam će lakše apsorbirati nutrijente, a probavni sustav neće biti dodatno opterećen.