Znate li koje je najopasnije piće za vaše bubrege? Pije ga većina ljudi gotovo svaki dan, stručnjaci tvrde da je baš gadno

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu su svakako bubrezi. Oni eliminiraju štetne tvari iz krvi, balansiraju tekućinu u našem tijelu, utječnu na krvni tlak, i pročišćavaju naš organizam.
Neki ljudi imaju, nažalost, genetske predispozicije za bubrežna oboljenja, a neki jednostavno lošim navikama i nezdravim načinom života opterećuju bubrege i rade im veliku štetu.
Bubrezima, primjerice, jako mogu naštetiti neka pića koja konzumiramo. Kako piše Eat This, Not That, bubrezima najviše štete gazirana pića, bilo da su dijetalna ili obična.
Gazirana pića uvjerljivo predvode listu najgorih pića za zdravlje bubrega. Osim što sadrže velike količine šećera i raznih tvari koje štete našem organizmu, oni itekako utječu na zdravlje naših bubrega.
Prema studiji provedenoj 2015. godine konzumacija više od četiri zaslađena gazirana pića tjedno povezuju se s povećanim rizikom od razvoja kronične bolesti bubrega, zbog toga što visoki udio šećera u krvi može oštetiti krvne žile u bubrezima.
Zašto su opasna?
Koncetrirani šećer u limenci gaziranog pića može poremetiti regulaciju razine šećera u krv i konzumacija bi trebala biti ograničena za one s dijabetesom ili bolestima bubrega.
Nadalje, drugi opasan sastojak koji se nalazi u gaziranim pićima, bilo običnim bilo dijetalnim, je fosforna kiselina. Istraživanja pokazuju da su takva pića koja sadrže fosfornu kiselinu povezane s urinarnim problemima koji uključuju bubrežne kamence, a oni povećavaju rizik od razvoja kronične bolesti bubrega.
Isto tako, umjetna sladila koja se nalaze u gaziranim sokovima povezuju se s rizikom od bubrežnih bolesti. Prema studiji iz 2011. godine, konzumacija više od dva gazirana soka s umjetnim zaslađivačivama povezana je s dvostrukim izgledima za smanjenje bubrežnih funkcija kod žena.
Aspartam i saharin bili su primarni umjetni zaslađivači koji su se koristili u dijetalnim gaziranim pićima tijekom godina u kojima su ispitanici procjenjivani, međutim istraživači nisu utvrdili postoji li određena vrsta umjetnog zaslađivača koja je povezana s oštećenjem bubrega.