Stručnjaci otkrili koja je najgora hrana koju možete konzumirati: Neke namirnice će vas iznenaditi
Ako stalno jedete nezdravu hranu, s vremenom će vaše tijelo vjerojatno platiti cijenu. Zapravo, temeljni uzrok niza bolesti je loša prehrana - nedostatak pristojne prehrane može povećati rizik od bolesti srca, pretilosti, dijabetesa tipa 2 i najmanje 13 različitih vrsta raka.
Hranjiva prehrana ključna je za zdravo tijelo i um, pa koje bismo namirnice trebali izbaciti ili barem smanjiti kako bismo održali dobro zdravlje?
1. Krafna s džemom
Iako bi ova slatka poslastica mogla biti izvrsnog okusa, registrirani sportski nutricionist Rob Hobson napominje da sadrži bijelo brašno i šećer, a uz to je pržena u dubokom ulju.
“Samo jedna krafna s džemom sadrži oko 330 kalorija i pet žličica šećera u jednoj porciji, a uz to ima i visok udio zasićenih masti.”
2. Kobasice
“Ovaj prerađeni mesni proizvod ima visok udio zasićenih masnoća i sadrži velike količine soli kao i aditive kao što su nitrati i nitriti.
“Svjetsko istraživanje raka istaknulo je činjenicu da je prehrana s visokim udjelom prerađenog mesa kao što su kobasice faktor rizika za kolorektalni rak”, upozorava Rob.
Ako ćete za večeru ugurati kobasice, odaberite kvalitetu i provjerite sastojke na poleđini. Pazite da udio mesa bude visok, a udio soli što je moguće niži.
3. Kokosovo ulje
Iako se čini da je kokosovo ulje steklo zdravstvenu aureolu, često ga se reklamira kao zdraviju alternativu u odnosu na sastojke kao što su maslinovo ili drugo biljno ulje/ulje od sjemenki, Rhiannon Lambert, registrirana nutricionistica i autorica knjige The Science of Nutrition, kaže da ono zapravo sadrži puno zasićenih masti.
“Znamo da je visoka konzumacija ove vrste masnoća povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti, stoga je važno da naše unose držimo unutar preporučenih količina od 20 g zasićenih masnoća za žene i 30 g za muškarce.
“Naravno da je kokosovo ulje nešto u čemu možemo i trebamo uživati kao dio uravnotežene, zdrave i raznolike prehrane, ali samo vodite računa o tome koliko unosite i pokušajte se odlučiti za zdravije nezasićene masti iz maslinovog ulja, orašastih plodova, sjemenki , i umjesto toga avokado.”
4. Cola
"Ovo je prilično očito, ali tekući šećer nije dobar za vaše zdravlje", kaže Rob, koji dodaje da svojim klijentima savjetuje da izbjegavaju koka-kolu koliko god mogu.
5. Pohana piletina
Popularno jelo za ponijeti koje bi moglo obradovati vaše nepce, ali definitivno neće učiniti uslugu vašem zdravlju.
“Pečena piletina puna je zasićenih masti koje mogu povećati rizik od srčanih bolesti. Također sadrži hrpe soli koja može povisiti krvni tlak ako se pojede prekomjerno. Samo dva pržena pileća batka sadrže gotovo 500 kalorija, 2,5 g soli i velike količine zasićenih masti,” kaže Rob.
6. Voćni sok s dodatkom šećera
Iako čaša voćnog soka nudi jednu od vaših pet dnevno i dobar je izvor vitamina C i folata, koji su ključni za dobro zdravlje, neki voćni sokovi zapravo sadrže dodatni šećer, povrh prirodnih šećera koje već osigurava voće. Rob predlaže provjeru etikete; ako vidite dodani šećer na popisu sastojaka, odlučite se za drugu marku.
7. Slatke žitarice za doručak
"Žitarice za doručak obogaćene su hranjivim tvarima, a neke nemaju toliko šećera, što ih čini dobrim izborom za doručak kao dio uravnotežene prehrane", kaže Rob.
“Međutim, neki su više poput pudinga jer sadrže velike količine šećera, pa čak i komadiće čokolade. Najbolje je kloniti se ovih."