Supernamirnice koje poboljšavaju vaš um: Pet vrsta hrane koji će vam znatno podići kognitivne funkcije

Sposobnost učenja, razmišljanja, rješavanja problema, donošenja odluka i pažljivo obraćanje pozornosti svi su dijelovi opsežnog koncepta koji se naziva kognitivna funkcija.
Iako starost igra ključnu ulogu u povećanju rizika od kognitivnog opadanja, postoje i drugi faktori rizika, uključujući genetske predispozicije, razinu obrazovanja, povijest traumatskih ozljeda mozga, nedostatak tjelesne aktivnosti te kronična zdravstvena stanja poput Parkinsonove bolesti, srčanih problema, moždanog udara i dijabetesa.
Malo je poznato da hrana koju konzumirate može imati utjecaja na vaše kognitivno zdravlje. Istraživanja sugeriraju da sastav vaše prehrane može igrati ključnu ulogu u očuvanju funkcija mozga, podržavajući memoriju i opće kognitivno blagostanje.
Nedvojbeno, postojeći dokazi potvrđuju da prehrana s niskim udjelom masti može djelovati kao zaštita od smanjenja kognitivnih sposobnosti. Također, prehrambeni obrasci poput Mediteranskog načina prehrane pokazuju pozitivne učinke.
Orasi
Među raznim vrstama orašastih plodova, orasi se ističu kao izvor ALA omega-3 masnih kiselina. Ove zdrave masti čine orase izuzetno korisnima za zdravlje mozga. Konzumiranje oraha može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale, dvaju faktora povezanih s kognitivnim propadanjem.
Rezultati istraživanja "Walnuts And Healthy Aging", randomiziranog kontroliranog ispitivanja koje je trajalo dvije godine, ukazuju na to da svakodnevna konzumacija između 30 i 60 grama oraha može odgoditi kognitivni pad kod osoba s povećanim rizikom.
Borovnice
Vjerojatno niste znali da postoje različite vrste borovnica. Među njima, divlje borovnice izdvajaju se po svojim prednostima za kognitivno zdravlje.
Iako konvencionalne borovnice pružaju pozitivan doprinos zdravlju mozga, istraživanje objavljeno u Nutritional Neuroscience sugerira da divlje borovnice, pogotovo kod starijih osoba s usporenim kognitivnim procesima, mogu ubrzati razmišljanje.
Naranče
Naranče obiluju hranjivim tvarima i biljnim spojevima koji pozitivno utječu na kognitivno zdravlje. Vitamin C, tiamin, vitamin B6 i hesperidin su neke od korisnih tvari koje se nalaze u ovom voću i koje mogu doprinijeti uravnoteženoj prehrani.
Istraživanje provedeno na zdravim starijim odraslim osobama, objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pokazalo je da redovita konzumacija 100-postotnog soka od naranče tijekom osam tjedana poboljšava ukupne rezultate kognitivnih testova u usporedbi s kontrolnom skupinom.
Zeleno lisnato povrće
Uključivanje zelenog lisnatog povrća, poput špinata, može usporiti proces kognitivnog opadanja kod starije populacije. Nutrijenti poput luteina, folata i beta-karotena koji se nalaze u ovom povrću vjerojatno su zaslužni za ovu korisnost. Nutricionistička studija u časopisu Nutrients ističe da dodavanje svakodnevne porcije zelenog lisnatog povrća u prehranu može pridonijeti očuvanju zdravlja mozga.
Lubenica
Lubenica je bogat izvor raznih hranjivih tvari koje podržavaju zdravlje mozga. Posebno treba istaknuti karotenoid likopen, odgovoran za crveno-ružičastu boju ovog voća. Likopen djeluje neuroprotektivno zahvaljujući svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.
Sistematski pregled literature objavljen u Journal of Nutritional Science sugerira pozitivnu vezu između konzumacije likopena i očuvanja kognitivnih funkcija. Osim toga, postoje podaci koji ukazuju na povezanost niskih razina likopena s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti.