Stručnjaci došli do zabrinjavajućeg otkrića o riži: Pogledajte koju opaku bolest može uzrokovati

Ipak, važno je uzeti u obzir njezin visok udio ugljikohidrata prilikom planiranja obroka.
Kada je riječ o kuhanoj bijeloj riži, jedna šalica sadrži 44,6 grama ugljikohidrata i 4,25 grama proteina, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. S druge strane, ista količina kuhane smeđe riže ima 45,8 grama ugljikohidrata i 4,52 grama proteina. Osim toga, smeđa riža je bogatija magnezijem, kalijem i fosforom od bijele riže.
Međutim, konzumiranje previše ugljikohidrata, uključujući smeđu rižu, može dovesti do problema kao što je dijabetes, upozorava profesor nutricionizma Clyde Wilson.
Što se događa kad pojedemo previše riže?
Plinovi i nadutost: Smeđa riža može uzrokovati nadutost, plinove, podrigivanje i probavne smetnje kod nekih ljudi. Visok udio ugljikohidrata može izazvati upalu i nelagodu. Osobe osjetljive na ugljikohidrate mogu doživjeti probavne smetnje nakon konzumacije cjelovitih žitarica.
Probavne smetnje kod ljudi s prekomjernim razvojem bakterija u tankom crijevu (SIBO): Bhatia preporučuje izbjegavanje smeđe riže oko šest tjedana kako biste procijenili kako tijelo reagira, nakon čega je postupno ponovno uvesti u prehranu.
Rizik od dijabetesa: Riža ima visoki glikemijski indeks (GI), što znači da može brzo podići razinu šećera u krvi. Bijela riža, s manje vlakana od smeđe riže, može utjecati na razinu šećera u krvi i povećati rizik od dijabetesa. S druge strane, smeđa riža može pružiti zaštitu od dijabetesa.
Rizik od trovanja arsenom: Oba tipa riže sadrže arsen, no smeđa riža može imati više. Akumulacija arsena u tijelu tijekom vremena može pridonijeti srčanim bolestima, dijabetesu i raku. Preporučuje se temeljito ispiranje i kuhanje riže kako bi se smanjila koncentracija arsena.