Dokazali su da se prehlada može liječiti juhom: Ključan je samo jedan sastojak u ovom jelu
Često su nam naše majke i bake pripremale juhu kada bi bili bolesni ili prehlađeni, a čini se kako su cijelo vrijeme i male pravo. Popular Science piše o tome kako je pileća juha za vrijeme prehlade postala hit diljem svijeta, a čak pišu o tome kako su istu stvar prakticirali u drevnoj Kini.
Doktor Colby Timan, dijetetičar na Sveučilištu u Daytonu tvrdi da je tajna pileće juhe okus 'umami', kojeg prema popularnom istoimenom filmu često nazivaju i petim elementom okusa.
Čarobna riječ
Umami je japanska riječ, koja potječe od zen riječi koja označava jedinstvo sa svemirom. Timan ističe kako je upravo 'umami' odgovoran za ljekovita svojstva pileće juhe, a može ga se pronaći i u siru, gljivama i soja sosu.
Jaja su iznimno zdrava za vaš organizam, ali samo ako ih ovako napravite
Istraživanje je pokazalo da 'umami' potiče apetit, što je iznimno bitno kada je osoba prehlađena ili bolesna, jer tada često nema potrebu jesti.
Također, jedno istraživanje pokazalo je da pileća juha može smanjiti broj bijelih krvnih zrnaca, koji putuju do upaljenog tkiva.