Ove vrste kruha trebate izbjegavati: Stručnjaci preporučuju najzdravije opcije

Kruh proizveden od integralnih žitarica obično pruža obilje hranjivih tvari. Na policama trgovina i u kuharicama nalazi se mnoštvo vrsta kruha, pri čemu su neki bogatiji hranjivim tvarima od drugih. Neke vrste prirodno obiluju vlaknima, vitaminima i mineralima, dok su drugi napravljeni od rafiniranih žitarica i često sadrže dodane vitamine i minerale. Upravo takvu vrstu kruha trebate izbjegavati.
Pitanje koje se postavlja jest: koji je kruh najzdraviji? Stručnjaci savjetuju ovih pet vrsta, za koje su uvjereni da su najzdravija opcija, prenosi Healthline.
Kruh od proklijalog cijelog zrna
Proklijali kruh proizvodi se od cjelovitih žitarica koje su proklijale zbog izlaganja toplini i vlazi. Klijanje povećava količinu i dostupnost određenih hranjivih tvari. Ovi kruhovi su poznati po tome što ne podižu razinu šećera u krvi kao drugi, čineći ih dobrom opcijom za osobe s dijabetesom. Također, obično su bogati vlaknima i proteinima, čime pružaju dulji osjećaj sitosti.
Kruh od kiselog tijesta
Kiselo tijesto nastaje fermentacijom, koristeći prirodni kvasac i bakterije za dizanje kruha. Ovaj proces smanjuje fitate, poznate kao fitinska kiselina, koja može smanjiti apsorpciju određenih minerala. Kiselo tijesto često nudi bolju probavljivost od drugih vrsta kruha, jer fermentacija razgrađuje neke od ugljikohidrata i proteina, uključujući gluten.

Kruh od 100 posto cjelovite pšenice
Cjelovite žitarice sačuvaju cijelo zrno, uključujući klicu, endosperm i mekinje. Mekinje i klice sadrže proteine, masti, vitamine, minerale i druge korisne biljne spojeve, dok je endosperm većinom škrob. Cjelovite žitarice smatraju se hranjivijima od rafiniranih jer zadržavaju sve dijelove zrna, uključujući mekinje i klice.
Zobeni kruh
Zobeni kruh često se pravi od zobi, integralnog brašna, kvasca, vode i soli. Zob je izrazito hranjiva i povezana s nizom zdravstvenih prednosti. Bogata je vlaknima, magnezijem, vitaminom B1, željezom i cinkom. Beta-glukan, vrsta vlakna u zobi, povezan je s nižim kolesterolom, regulacijom šećera u krvi i smanjenjem krvnog tlaka.
Laneni kruh
Laneni kruh, izrađen od brašna cjelovitih žitarica i sjemenki lana, smatra se jednim od najzdravijih izbora. Sjemenke lana nude obilje hranjivih tvari, uključujući alfa-linolensku kiselinu (ALA), biljnu omega-3 masnu kiselinu. Visok unos lana povezan je s nižim rizikom od srčanih bolesti, prema značajnom pregledu studija.