Cijena omiljene namirnice Hrvata samo raste: Stručnjaci nemaju dobre vijesti

No, poskupljenje ne proizlazi samo iz tržišnih igara, već iz puno ozbiljnijih razloga: klimatski poremećaji, ekstremne vremenske prilike i težak položaj uzgajivača prijete održivosti globalne proizvodnje.
Prema riječima Andree Illija, predsjednika poznate talijanske tvrtke Illycaffè, glavni uzrok aktualnog rasta cijena su velike suše koje su pogodile Vijetnam i Brazil – dva najveća proizvođača kave. Te su suše bile povezane s El Niñom, klimatskim fenomenom koji se dodatno intenzivirao pod utjecajem klimatskih promjena.
Šteta nije ostala lokalizirana – El Niño je ove godine imao razoran učinak čak i na atlantske dijelove Brazila.

Što dalje?
Rezultat? Osjetan pad prinosa i skok cijene sirove kave za više od 50 posto, što u konačnici pogađa i pržionice, ali i krajnje kupce.
Zanimljivo, i sami uzgajivači nisu oduševljeni ovom situacijom. Previsoke cijene, upozoravaju, mogu potaknuti pad potrošnje, što bi u konačnici dovelo do tržišnog kolapsa. U želji da iskoriste trenutni val potražnje, mnogi uzgajivači već sada sade nove nasade – no taj bi pristup mogao dovesti do prevelike ponude i opetovano srušiti cijenu.
Hrvati nisu svjesni opasnosti koja se pojavila u Jadranskom moru: 'Ovo je najgora vrsta katastrofe'
Jedno od mogućih rješenja za ublažavanje posljedica nudi se potrošačima: biranjem certificirane, održivo proizvedene kave mogu dati podršku uzgajivačima koji ulažu napore u očuvanje okoliša i stabilnost lanca opskrbe.