Stručnjakinja otkrila kada se koristi suncokretovo, a kada maslinovo ulje: 'Ovo je najbolja opcija'

Koriste se za prženje, pečenje, i pripremu salata, ali i za dodavanje okusa drugim jelima. Postoje različita mišljenja o tome je li mast zdravija od ulja. Važno je napomenuti da ulje koje se zagrijava tijekom kuhanja mijenja svoju hranjivu vrijednost i gubi na kvaliteti. Nutricionistica Nađa Radonjić objasnila je koje je ulje najzdravije u emisiji na Prvoj TV.
Kokosovo ulje je prvo o kojem je govorila. Istaknula je da kokosovo ulje pri sobnoj temperaturi prelazi u tekuće stanje. Iako je bogato zasićenim masnoćama, smatra se zdravim. Također ima visoku točku dimljenja, što ga čini odličnim za pripremu hrane poput kokica ili palačinki, prenosi Mondo.
Kada je bolje suncokretovo, a kada maslinovo ulje?
Što je točka dimljenja? To je temperatura na kojoj ulje više nije sigurno za upotrebu jer počinje stvarati štetne tvari, objasnila je nutricionistica. Kada je riječ o usporedbi suncokretovog i maslinovog ulja, Radonjić ističe maslinovo ulje kao zdraviji izbor. No, istaknula je da to ne vrijedi uvijek.
Stručnjaci razbili najpopularniji mit o kruhu: Sve što se dosad mislilo je laž
"Maslinovo ulje je bolji izbor za salate, dok je suncokretovo bolje za prženje palačinki", savjetovala je. Također je naglasila da biljna ulja poput ulja sjemenki grožđa i lana treba koristiti samo za hladna jela.
Što se tiče svinjske masti, iako je postala ponovno popularna, važno je pripaziti na količinu jer može biti visoko kalorična i lako je pretjerati s njenom upotrebom.