Postoji namirnica koja je puno zdravija od konzumacije crvenog mesa: Fantastično utječe na vaše srce
Češće uključivanje ovih ribljih vrsta u prehranu također bi moglo smanjiti rizik od komplikacija izazvanih bolestima poput dijabetesa koje su povezane s lošom prehranom. Nezarazne bolesti uzrokovane crvenim prerađenim mesom bile su odgovorne za većinu smrtnih slučajeva u svijetu 2019. godine, pri čemu su srčane bolesti, moždani udar, dijabetes i rak debelog crijeva činili značajan udio.
Haringa i sardina su bogate omega-3 masnim kiselinama koje mogu štititi srce, te su izvor kalcija i vitamina B12. Analiza sugerira da bi široko uvođenje ovih ribljih vrsta u ljudsku prehranu moglo donijeti značajne zdravstvene koristi, posebno u prevenciji srčanih bolesti.
Radi čuda
Prema procjenama, globalno bi se moglo spriječiti između pola milijuna do 750.000 smrtnih slučajeva godišnje do 2050. godine povezanih s lošom prehranom, piše The Mirror.
Takav korak također bi mogao smanjiti dodatne zdravstvene probleme za osam do 15 milijuna godina života s invaliditetom, pri čemu je većina takvih slučajeva koncentrirana u zemljama s nižim i srednjim prihodima. Glavni autor studije, Shujuan Ksia iz Nacionalnog instituta za studije okoliša u Tsukubi, Japan, istaknuo je:
Haringa i sardina, kao vrste riba koje su bogate hranjivim tvarima, ekološki prihvatljive, pristupačne i često prisutne u oceanima, postaju sve važnije u globalnom prehrambenom sustavu.