Sve više Hrvata hranu priprema na ovaj, popularan, način, a ispada da je opasno: 'Riskirate ako tako radite'
Čak su i postale predmetom rasprava na televiziji, kao što je nedavno prikazano na Channel 5. Međutim, neki su možda bili iznenađeni kada su saznali da je Jamie Oliver snimio seriju o fritezi.
Unatoč tome, čini se da su ljudi zaista zainteresirani za friteze i koriste ih za pripremu raznih jela. Ipak, važno je biti oprezan s tim što stavljate u njih. Prema BBC-jevom odjeljku Dobra hrana, ne preporučuje se stavljati u fritezu na rak bilo što što ima vlažno tijesto, a postoje i druge namirnice koje je bolje izbjegavati.
Među njima je i omiljena slanina, a dijetetičarka Brenda Peralta upozorava da bi previše masna slanina mogla izazvati probleme. Objasnila je da je slanina izuzetno masna i često ima nepravilne dimenzije, što može biti problem za kućne kuhare.
Izbjegavajte to
Brenda je rekla za Huffington Post: "Slanina je masna hrana, a kada se kuha u fritezi, masnoća može kapati i uzrokovati dim ili prskanje.
"To može otežati ravnomjerno pečenje slanine, a također može proizvesti puno dima i mirisa."
To znači da postoji rizik da neka mjesta na slanini ostanu nepečena, što može dovesti do problema s hranom, što sigurno nije dobro.
Mnogi ne znaju za štetan utjecaj jagoda: Obratite pozornost na ove simptome
Osim toga, friteza može postati opasna zbog masnoće koja se nakuplja i može početi stvarati dim.
Masnoća od slanine može prskati po grijaćem elementu friteze, što može uzrokovati dim prije nego što hrana počne mirisati na zagoreno. Osim što može rezultirati neočekivanim "pirotehničkim showom", slanina može biti i teška za rukovanje, pogotovo ako želite da izgleda lijepo na tanjuru, prema Brendi.