Hrvati ovaj umak obožavaju, a nisu ni svjesni da je opasan: U ovoj količini može biti koban
Riječ je o sojinom umaku, koji je omiljen među mnogima i poboljšava okus gotovo svakog jela. Mnogo je hrane i pića za koje znamo da ih ne bismo trebali konzumirati u velikim količinama, poput čokolade, alkohola i čipsa. Ove namirnice često nazivamo "nezdravom hranom" i trudimo se jesti ih umjereno ili ih potpuno izbaciti iz prehrane zbog visokog udjela šećera i drugih štetnih sastojaka.
No, osim šećera, postoji još jedan sastojak na koji moramo paziti – sol. Sol se nalazi u mnogim vrstama mesa, začinima i svakodnevnim namirnicama poput kruha i žitarica. I dok je sol potrebna našem tijelu, previše soli može biti vrlo opasno.
Sojin umak, unatoč tome što je ukusan dodatak jelima, može biti koban ako ga konzumirate previše. Jedna žlica sojinog umaka sadrži čak 900 miligrama soli. Smrtonosna doza soli iznosi između 0,75 i 4 grama po kilogramu tjelesne težine, što znači da bi prosječna osoba od 68 kilograma trebala unijeti oko 135 grama soli (oko sedam i pol žlica sojinog umaka) da bi se izložila opasnosti.
Ljudi nisu ni svjesni
Postoje dokumentirani slučajevi ljudi koji su konzumirali previše sojinog umaka. Jedan 19-godišnjak popio je otprilike dvije litre sojinog umaka i završio u komi. Dr. David J. Carlberg, liječnik koji ga je liječio, rekao je: "Nije reagirao na podražaje koje smo mu dali. Imao je neki klonus, što su povišeni refleksi. Uglavnom, živčani sustav nije dobro funkcionirao."
Mladić je patio od hiponatrijemije, stanja u kojem tijelo pokušava regulirati razinu soli premještanjem tekućine iz tkiva. To može rezultirati kobnim nakupljanjem tekućine u plućima i uzrokovati krvarenje u mozgu. Srećom, mladić je brzo dobio medicinsku pomoć, no bilo je potrebno tri dana da se povrati svijesti i mentalne sposobnosti. Iako je imao sreće što je preživio, smrtonosne razine soli često mogu biti niže od onoga što je on konzumirao, prenosi LADbible.
Zaštopao vam se nos i ne možete ga odštopati? Isprobajte Mooreov trik i riješite problem u 3 poteza
Nažalost, ne završi svaki slučaj sretno. Jedna žena koja je patila od depresije konzumirala je veliku količinu sojinog umaka i umrla od plućnog edema, nakupljanja tekućine u plućima. Liječnici su primijetili da je imala i ozbiljno oštećenje mozga.
Ovi slučajevi jasno pokazuju koliko prekomjeran unos soli može biti opasan. Stoga je važno konzumirati sol u umjerenim količinama i biti svjestan potencijalnih rizika, čak i kod namirnica koje volimo i redovito koristimo.