Ovu hranu mnogi smatraju sirotinjskom, a ni ne znaju što radi vašem zdravlju: Sjajna je za tlak i probavu
Njena otpornost i prilagodljivost hladnim i neplodnim tlima činila ju je osnovnom hranom u siromašnijim regijama, dok je bijeli pšenični kruh bio simbol bogatstva. Međutim, s vremenom su se pokazale mnoge zablude o raži, otkrivajući njene brojne nutritivne prednosti i zdravstvene koristi.
Raž, iako često zanemarena, izuzetno je hranjiva žitarica bogata ugljikohidratima, proteinima, mineralima poput željeza, kalcija i fosfora, te vitaminima E i B skupine. Također je bogata vlaknima i lizinom, esencijalnom aminokiselinom koja je rijetka u drugim žitaricama.
Neki ljudi ne smiju ni slučajno jesti marelice: 'Može dovesti do nelagode i jake boli'
Sjajna za zdravlje
Raženi kruh, iako tamniji i gušći s jačim okusom, donosi brojne zdravstvene prednosti, uključujući čišćenje organizma, povećanje energije, te prevenciju skleroze. Vlakna u raži, posebno netopiva, potiču zdravlje probavnog sustava i pružaju dugotrajan osjećaj sitosti.
Oni koji se manje kreću ili imaju visoki krvni tlak također mogu imati koristi od raži, jer pospješuje cirkulaciju i usporava starenje krvnih žila, što pozitivno utječe na zdravlje jetre. Raž je također nutritivno vrijedna zbog kombinacije fosfora i proteina, koji pomažu u održavanju zdravih kostiju, mišića i općeg zdravlja.
Premda se raž može koristiti u izvornom obliku, najčešće se konzumira u obliku brašna, što može smanjiti neka njena nutritivna svojstva. Njen specifičan gorak i blago kiselkast okus može se ublažiti kombiniranjem s drugim žitaricama poput prosa ili riže, a kuhanjem zadržava svoju čvrstoću, što potiče temeljito žvakanje.