Cijeli život pogrešno režemo naranče: 'Kako ovo nitko nije ranije otkrio'
Jeste li ikada pomislili da cijeli život pogrešno režete naranče? Prema stručnjaku za voće Thanh Truongu, poznatijem na Instagramu kao @fruitnerd, mnogi od nas to rade krivo. Njegov nedavni video, u kojem pokazuje kako pravilno rezati naranče, izazvao je veliki interes, a prikupio je više od 109 tisuća lajkova.
Thanh Truong, koji redovito dijeli savjete o voću i povrću sa svojih 146 tisuća pratitelja, otkriva da većina ljudi naranče reže kroz središnji dio, ostavljajući na svakom segmentu gorku stabljiku. U svojem videu objašnjava kako postoji bolji način rezanja koji ne samo da poboljšava okus, već čini svaki zalogaj sočnijim.
"Ako režete naranču kroz središnju jezgru, ostavljate bijelu vlaknastu nit na svakom klinu,“ rekao je Thanh u videu. "Bolji način je da nož pomaknete sa strane stabljike i izrežete dva veća komada, a zatim ponovite i izrežete dva manja klina sa strane jezgre.“ Nakon uklanjanja vlaknaste jezgre, Thanh preporučuje da veće komade narežete na tri dijela. „Ne samo da ćete primijetiti razliku u teksturi, već je svaki zalogaj sočniji,“ dodaje Truong, naglašavajući kako ova metoda potiče djecu da pojedu cijeli komad naranče, umjesto da samo sišu meso.
'Zašto ovo nismo ranije otkrili'
Njegov savjet naišao je na oduševljenje brojnih pratitelja. Jedna korisnica je komentirala: "O, Bože, hvala ti! Svaki dan režem naranče za svoje dijete i ovo me izluđivalo. Ovaj reel nije mogao doći u boljem trenutku.“ Druga osoba dodala je: „Zašto ovo nismo ranije pomislili? Genijalno!“ Treći pratitelj je istaknuo: "Tako informativno!“
Međutim, nisu svi bili oduševljeni ovom metodom, neki su izrazili zabrinutost zbog „otpada“ dijelova naranče. No, jedan od obožavatelja brzo je odgovorio: „Ovo je odlična ideja! Jezgru može pojesti osoba koja priprema voće, za one koji smatraju da je rasipanje. Ovo je puno manje rasipno od lunchboxa punog nepojedene naranče jer moja djeca ne vole vlakna.“ Također, neki su rekli da uživaju u vlaknima, dok je jedan pratitelj upitao: „Nisu li vlakna zdrava?“ Thanh je odgovorio: "Jesu, i dalje ćete pojesti puno vlakana, samo ne onu jezgrenu nit koja je teksturalno manje poželjna. Isprobajte ovu metodu i javite mi kako vam se svidjela!“
Ova voća i povrća imaju najviše pesticida u sebi u 2024. godini: Neke konzumiramo svaki dan
Kako odabrati najbolju
Osim savjeta o rezanju, Thanh je podijelio i preporuke o tome kako odabrati najbolje naranče u trgovini. „Kada kupujete naranče, pobrinite se da su teške za svoju veličinu – teže naranče su manje vjerojatno dehidrirale u skladištu ili imale osušenu pulpu,“ rekao je. Dodao je da naranče koje su zrele s drveta postanu malo mekše kako se pune sokom, pa je preporučljivo birati one koje nisu tvrde poput kamena.
Ovaj voćni stručnjak svojim je jednostavnim, ali korisnim savjetima osvojio publiku, a njegovi trikovi o voću sada pomažu mnogima da na novi način uživaju u narančama.