Ovo povrće Hrvati obožavaju, stručnjaci upozoravaju: 'To je najotrovnija opcija'
Nedavna švedska studija pokazala je kako se ostaci pesticida, fungicida i regulatora rasta mogu akumulirati u tijelu djece i odraslih. No, dobra vijest je da se, izbjegavanjem konzumacije kontaminirane hrane tijekom samo dva tjedna, razina ovih toksina može potpuno eliminirati iz organizma.
Već 2008. godine znanstveni radovi su ukazivali na to da se brojni pesticidi svrstavaju u neurotoksine, tvari koje mogu negativno utjecati na funkciju mozga kod ljudi i životinja. Posebno zabrinjava povezanost između izloženosti pesticidima i Parkinsonove bolesti, progresivnog poremećaja koji zahvaća kretanje.
Izvještaj iz 2011. dodatno je naglasio opasnosti pesticida, navodeći da je glifosat, jedan od najčešće korištenih herbicida, odgovoran za do 100% zagađenja zraka.
Ima ga posvuda
Preko 40% podzemnih voda u Europi sadrži tragove ovog kemijskog spoja, dok su njemačka istraživanja otkrila njegovu prisutnost u ljudskom urinu, krvi pa čak i majčinom mlijeku.
Djeca su posebno ranjiva na toksične tvari. Američka akademija pedijatara upozorila je da izlaganje pesticidima u ranom djetinjstvu može povećati rizik od raka, usporiti kognitivni razvoj te izazvati poteškoće u ponašanju. Studije su pokazale da predškolska djeca izložena pesticidima često imaju slabiju izdržljivost, lošiju koordinaciju pokreta i smanjeno kratkoročno pamćenje.
Hrvat dobio 600 eura kazne i ostao bez vozačke zbog nevjerojatne situacije: 'Moraš se žaliti na to'
Kako biste smanjili rizik od izloženosti pesticidima, preporučuje se birati organski uzgojeno voće i povrće ili uzgajati vlastite namirnice. Posebno se savjetuje oprez pri kupnji celera, špinata, rajčica, cherry rajčica, krastavaca i paprika, s obzirom na to da ove namirnice često sadrže veće količine ostataka pesticida.