Ekspert za hranu otkrio tajnu ljudi koji žive i po 100 godina: 'Jedu točno ove namirnice'

Prema savjetima stručnjaka za dugovječnost, uključivanje barem tri određene vrste hrane u svakodnevnu prehranu može značajno povećati šanse za dulji i zdraviji život. Ova preporuka temelji se na prehrambenim navikama stanovnika takozvanih Plavih zona – regija u svijetu koje karakterizira iznimno nizak postotak kroničnih bolesti i visoka očekivana životna dob.
Istraživači su identificirali pet originalnih Plavih zona: Okinawu u Japanu, Sardiniju u Italiji, poluotok Nicoyu u Kostariki, grčki otok Ikariu te zajednicu Loma Linda u Kaliforniji. Iako se prehrambene navike razlikuju među tim regijama, zajednički im je fokus na konzumaciji "cjelovitih, hranjivih i vlaknima bogatih namirnica", uključujući biljne proizvode, mahunarke i zdrave masti, dok se unos šećera i prerađene hrane nastoji svesti na minimum.

Ne broje kalorije i ne uzimaju vitamine
Dan Buettner, autor kuharice Blue Zones Kitchen, u tekstu objavljenom na portalu BlueZones.com, opisao je prehrambene obrasce koji su zajednički statistički najdugovječnijim ljudima na svijetu. "Nitko od stogodišnjaka iz Plavih zona koje sam upoznao nije namjerno pokušavao doživjeti 100 godina", istaknuo je Buettner. "Nitko nije u pedesetima rekao: 'Znaš što, idem na dijetu za dugovječnost da poživim još 50 godina!'"
Dodao je kako ti ljudi ne broje kalorije, ne uzimaju vitaminske dodatke, ne važu proteine niti čitaju deklaracije na proizvodima. "Ne ograničavaju unos hrane – naprotiv, svi slave uz hranu", rekao je Buettner.
Popis namirnica
Buettner navodi popis deset ključnih "Super Blue namirnica", preporučujući svakodnevnu konzumaciju barem tri od njih kako bi se osigurao unos dovoljne količine cjelovite hrane:
Mahunarke svih vrsta: crni grah, grah pinto, slanutak, grašak, leća
Lisnato zeleno povrće: špinat, kelj, blitva, vrhovi cikle, vrhovi komorača
Batat (slatki krumpir)
Orašasti plodovi svih vrsta: bademi, kikiriki, orasi, sjemenke suncokreta, brazilski orasi, indijski oraščići
Maslinovo ulje, najbolje ekstra djevičansko, uz napomenu da se kupuje u količinama dovoljnima za mjesec dana jer brzo oksidira
Zob, osobito sporo kuhana ili irska "steel-cut" verzija
Ječam, bilo u juhama, kao topla kaša ili mljeven u kruhu
Voće svih vrsta
Zeleni ili biljni čajevi

Kurkuma, kao začin ili u obliku čaja
"Ova saznanja temelje se na dugoročnom, statističkom i znanstveno utemeljenom istraživanju", pojasnio je Buettner. "Trebali smo podatke koji nisu samo anegdotalni ili rezultat razgovora, posjeta kuhinjama ili zajedničkih obroka sa stogodišnjacima. Analizirali smo više od 150 prehrambenih studija provedenih u Plavim zonama tijekom proteklog stoljeća te smo ih saželi kako bismo dobili globalni prosjek onoga što stogodišnjaci uistinu jedu."
Preporuke iz Buettnerove kuharice nude jednostavan vodič za svakoga tko želi prilagoditi svoju prehranu i povećati šanse za dulji, zdraviji život, slijedeći prehrambene navike zajednica koje već desetljećima uživaju u blagodatima vitalnosti i dugovječnosti.
Izvor: BlueZones.com, Blue Zones Kitchen autora Dana Buettnera