Liječnik je jeo 28 jaja tjedno, rezultati ga šokirali: 'Ljudi imaju krivo mišljenje o njima'

No, unatoč brojnim medicinskim demantijima, ta se tvrdnja i dalje često provlači kroz svakodnevne razgovore o prehrani. Kako bi dodatno ispitao je li ta priča zaista utemeljena, endokrinolog dr. Deep Dutta odlučio je napraviti vlastiti mali eksperiment – i podijeliti rezultate s javnošću.
Na društvenim mrežama otkrio je kako je tijekom posljednjih godinu i pol redovito konzumirao četiri jaja dnevno, što znači čak 28 jaja tjedno. Unatoč tako velikom unosu, njegovi nalazi nisu pokazali nikakvo pogoršanje u lipidnom profilu – naprotiv, vrijednosti kolesterola i triglicerida ostale su unutar zdravih granica.
Što zapravo znamo o jajima i kolesterolu?
Jedno prosječno jaje sadrži oko 186 miligrama kolesterola – i to uglavnom u žumanjku. Međutim, tijelo ima vlastiti sustav za održavanje ravnoteže: kada se unosi više kolesterola kroz prehranu, jetra ga automatski smanjuje svoju proizvodnju. Dakle, unos kolesterola iz hrane ne znači automatski povišene vrijednosti u krvi.
Znanost potvrđuje tu tezu: kod oko 70 % ljudi konzumacija jaja ne izaziva nikakvu štetu po pitanju kolesterola. Kod ostatka populacije može doći do manjih promjena, ali bez ozbiljnog rizika za zdravlje srca.
U slučaju dr. Dutte, jaja su zapravo pridonijela povećanju razine "dobrog" HDL kolesterola. Uz to, istaknuo je i da je izgubio 12 kilograma zahvaljujući promjenama životnog stila – više salata, manje rafiniranih ugljikohidrata i svakodnevno trčanje između tri i pet kilometara.
Koliko jaja je "previše"?
Većina liječnika i nutricionista smatra da su jedno do tri jaja dnevno potpuno prihvatljiv izbor za većinu ljudi. Čak i oni koji dnevno konzumiraju do šest jaja – osobito sportaši – najčešće ne prijavljuju nikakve negativne posljedice, pod uvjetom da se jaja jedu u sklopu uravnoteženog jelovnika.
U konačnici, pravi uzročnici povišenog kolesterola najčešće nisu jaja, nego visokoprerađena hrana, transmasnoće, rafinirani šećeri i prekomjerna konzumacija industrijskih proizvoda.
Otkriveni šokantni podaci o mikrovalnim pećnicama: Skrivaju opasne bakterije otporne na zračenje
Zaključak? Ne krivite jaja bez dokaza
U objavi na platformi X (bivši Twitter), dr. Dutta je poručio kako je krajnje vrijeme da se prestane širiti neutemeljeni strah od jaja. Pogrešne informacije, ističe, mogu dugoročno štetiti zdravlju javnosti. Ako već želimo nešto izbaciti iz prehrane, neka to budu brza hrana i slatkiši, a ne skromno kuhano jaje.