Ljudi masovno počeli pospremati limun na posebno mjesto: Tamo će ostati svjež mjesecima

Limun je izuzetno svestran plod – koristi se u pripremi kolača, ribljih jela, limunade, ali i kao prirodno sredstvo za čišćenje. Zahvaljujući kiselim svojstvima, kriška limuna ubačena u vodu u mikrovalnu pećnicu ili pećnicu može pomoći u uklanjanju tvrdokornih naslaga prljavštine, dok ugodan miris osvježava prostor. Ipak, unatoč svojoj korisnosti, limun ima jednu značajnu manu – brzo gubi svježinu.
No, rješenje za ovaj problem otkriveno je tamo gdje ga se najmanje očekivalo – na TikToku. Kate Lewis, korisnica ove popularne platforme, podijelila je trik za koji tvrdi da joj je promijenio život. „Tako je jednostavno da ne mogu vjerovati da to ranije nisam znala“, kazala je u svom videu.
Tajna je u – vodi i frižideru
Prema Kateinom savjetu, sve što trebate učiniti jest premjestiti limune s kuhinjskog pulta u – staklenku s vodom unutar hladnjaka. Prije skladištenja, Kate savjetuje da se limuni operu u mješavini vode i bijelog octa kako bi se uklonio sloj umjetnog voska koji se često nalazi na površini citrusa.
Nakon pranja, limuni se stave u staklenu teglu, preliju vodom i zatvore poklopcem prije nego što se pohrane u hladnjak. Kate tvrdi da ovako skladišteni limuni mogu ostati svježi i do četiri tjedna. Međutim, drugi TikTok video koji promovira istu metodu ide korak dalje i tvrdi da limun može trajati čak do četiri mjeseca ako se pravilno čuva u vodi.
@k8newyork Sometimes I go through lemons too fast to even need this hack but it comes in handy #lemonstorage #lemon #fridge #fridgetips #fruit #fruittips #washingfruit #fruitwax ♬ Moonlight Serenade - Glenn Miller
Reakcije oduševljenih korisnika
Komentatori na Ktein video nisu krili svoje oduševljenje. „Ja to radim otkako sam vidio na ovoj aplikaciji!“, napisao je jedan korisnik. Drugi je dodao: „Vau, nisam znao! Briljantno.“
Čini se da je ovaj trik brzo postao viralan i mnogi su ga uvrstili u svoju kuhinjsku rutinu, štedeći tako i vrijeme i novac.
Kako pravilno čuvati limun – kratkoročne i dugoročne metode
Za kratkoročno skladištenje (1 do 2 tjedna): Limuni se mogu držati na sobnoj temperaturi u zdjeli za voće na kuhinjskom pultu. Međutim, ovako brzo gube vlagu i postaju tvrdi, pa ih treba iskoristiti u roku od nekoliko dana.
Alternativno, mogu se staviti u ladicu za povrće unutar hladnjaka, gdje ostaju svježi oko dva do tri tjedna.
Za dugoročno skladištenje: Jedna od učinkovitih metoda uključuje spremanje limuna u plastične ili silikonske vrećice sa zatvaračem iz kojih se istisne zrak. Ova metoda može produžiti svježinu limuna do četiri tjedna.
Također, limun se može zamrznuti – i to cijeli, ili samo njegov sok ili korica. Na taj način limun može trajati i nekoliko mjeseci, a koristi se po potrebi.