Šokantan prikaz što se događa s tijelom prestanete jesti šećer? Dramatične promjene već nakon 15 dana

Iako nutricionisti upozoravaju da bi šećer trebao činiti najviše 10 posto dnevnog unosa kalorija, većina nas taj savjet redovito zanemaruje. Šećer se, naime, krije u brojnim prehrambenim proizvodima u kojima ga ne bismo očekivali – od BBQ umaka i voćnih sokova do granole i aromatiziranih kava. Upravo zato mnogi sve češće odlučuju izbaciti šećer iz prehrane, a učinci tog poteza mogu se osjetiti već unutar samo 15 dana.
Da bi prikazala što se točno događa u tijelu tijekom tog razdoblja, platforma Wellness Wise objavila je simulaciju na YouTubeu koja dan po dan prati promjene izazvane potpunim prekidom unosa šećera.
Prvi dani bez šećera: glavobolje, razdražljivost i umor
Tijekom prvih nekoliko dana nakon prestanka konzumacije šećera, tijelo prolazi kroz svojevrsnu „krizu”. Moguće je da se osjećate razdražljivo, iscrpljeno, a česte su i glavobolje. Sve su to simptomi naglog prekida unosa šećera, kojeg mozak dotad koristi kao primarni izvor energije.
No, već do kraja prvog tjedna dolazi do stabilizacije razine energije, a mnogi primjećuju i poboljšanje izgleda kože te opći osjećaj veće mentalne bistrine.
Tjedan drugi: reset nepca i brisanje želje za slatkim
Kako simulacija otkriva, drugi tjedan bez šećera donosi prave pozitivne preokrete. “Nepce se resetira, a prirodne namirnice počinju imati intenzivniji i slađi okus”, navodi se u videu. Osim toga, postupno se gubi stalna žudnja za slatkim.
Dodatna prednost je i to što tijelo, bez redovitog unosa šećera, počinje koristiti masne zalihe kao izvor energije, što dovodi do gubitka tjelesne mase. Simulacija ističe i druge pozitivne učinke: “Manje nadutosti, zategnutija koža, bolja fizička izdržljivost i performanse.”
Dodatne koristi: zdravije srce i manji rizik od mentalnih bolesti
Prema portalu EatingWell, prestanak unosa dodanih šećera (ne prirodnih šećera ili ukupnih ugljikohidrata) može imati širok spektar koristi, uključujući mentalno zdravlje i srčanožilni sustav.
Studije sugeriraju da prehrana bogata šećerom može povećati rizik od depresije, tjeskobe i drugih mentalnih poremećaja. Ovo se povezuje s upalom mozga koju uzrokuje visok glikemijski indeks šećera.
Također, osobe koje unose više šećera izložene su većem riziku od kardiovaskularnih bolesti, uključujući visoki krvni tlak, upale i povećanu razinu štetnih masnoća u krvi, koje jetra pojačano izbacuje u krvotok kao odgovor na unos rafiniranih šećera.
Iako se prestanak konzumacije šećera može činiti kao izazov, rezultati koje donosi već nakon 15 dana – kako fizički, tako i psihički – pokazuju da se trud itekako isplati. Osim što ćete se osjećati bolje, potencijalno ćete smanjiti rizik od ozbiljnih kroničnih bolesti te osnažiti svoje tijelo i um za budućnost.