Stručnjaci upozoravaju: Dvije popularne namirnice za doručak drastično podižu kolesterol – evo što kažu liječnici

Ako svakog jutra započinjete dan s omiljenim doručkom, možda biste trebali dvaput razmisliti! Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da dvije izrazito popularne namirnice, koje mnogi jedu gotovo svakodnevno, mogu drastično podići razinu “lošeg” kolesterola i povećati rizik od srčanih i moždanih udara. Evo koje su to namirnice, zašto su opasne i što savjetuju dijetetičari s Britanske zaklade za srce i stručnjaci s Harvarda.
Zašto je visoki kolesterol opasan
Visoki kolesterol znači da u krvi imate previše masne tvari poznate kao kolesterol. S vremenom, višak kolesterola može dovesti do začepljenja krvnih žila, otvrdnjavanja arterija i njihovog sužavanja, što značajno povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Jedan od najčešćih uzroka povišene razine kolesterola je prehrana bogata zasićenim mastima.
Stručnjaci upozoravaju: Dvije namirnice koje morate izbjegavati
Viša dijetetičarka Tracy Parker iz Britanske zaklade za srce (BHF) istaknula je da prevelik unos zasićenih masti podiže razinu LDL kolesterola, poznatog i kao “lošeg” kolesterola:
“Konzumiranje previše hrane bogate zasićenim mastima može povisiti razinu kolesterola, posebno lipoproteina niske gustoće (LDL). Previše LDL kolesterola može dovesti do ateroskleroze – nakupljanja plaka u krvnim žilama – što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.”
Prema njenim riječima, dvije namirnice koje bi ljudi s povišenim kolesterolom trebali maksimalno izbjegavati jesu: Kobasice i slanina.
Radi se o prerađenim mesnim proizvodima koji sadrže izuzetno visok udio zasićenih masti, a redovita konzumacija može ozbiljno ugroziti zdravlje.
Koliko je crvenog mesa previše
Tracy Parker naglašava da problem nije samo u kobasicama i slanini, već i u ostalim vrstama crvenog i prerađenog mesa:
“To uključuje govedinu, janjetinu i svinjetinu, kao i prerađene mesne proizvode poput salame i paštete. Ovo meso ima visok udio zasićenih masti, oko 5 do 10 grama na svakih 100 grama.”
Samo jedna porcija može osigurati četvrtinu ili više vaše dnevne granice unosa zasićenih masti.
Preporuka stručnjaka: ne jesti više od 70 grama crvenog i prerađenog mesa dnevno. To otprilike znači: jedna i pol svinjska kobasica, pet žlica mljevenog mesa ili dvije kriške slanine.

Hrana koja također podiže kolesterol
Osim kobasica i slanine, Tracy Parker navodi i druge namirnice koje bi trebalo ograničiti: Maslac, mast i ghee, tropska ulja (kokosovo i palmino), punomasni mliječni proizvodi, peciva i kolači i čokolada
Prema vladinim smjernicama u Velikoj Britaniji, muškarci ne bi smjeli unositi više od 30 grama zasićenih masti dnevno, dok je ženama preporučeno maksimalno 20 grama.
Harvardova upozorenja: Nisu sigurnije ni “zdravije” verzije
Savjete britanskih stručnjaka potvrđuju i istraživači s Harvard Healtha. Upozoravaju da su hrenovke, kobasice i slanina najproblematičniji jer su napravljeni od najmasnijih dijelova crvenog mesa i sadrže velike količine zasićenih masti.
Čak ni “zdravije” verzije od puretine ili piletine nisu bez rizika:
“Slanina i kobasice napravljene od puretine ili piletine mogu se činiti zdravijima i sadrže nešto manje kolesterola od verzija s crvenim mesom, ali nisu bez kolesterola.”
Kako smanjiti razinu kolesterola – savjeti NHS-a
Britanski NHS savjetuje nekoliko ključnih koraka:
Smanjite unos masne hrane
Više se krećite i redovito vježbajte
Prestanite pušiti
Ograničite unos alkohola
Žena pokazala čudnu crtu na noktu palca: 'Smjesta odi kod doktora, to je znak opake bolesti'
Ako sumnjate da imate povišen kolesterol ili ste u rizičnoj skupini, stručnjaci savjetuju da razgovarate s liječnikom i napravite krvne pretrage.
Kobasice i slanina možda jesu omiljeni doručak mnogih, ali stručnjaci upozoravaju da njihova redovita konzumacija može ozbiljno ugroziti zdravlje srca i krvnih žila. Ako imate povišeni kolesterol – ili ga želite spriječiti – razmislite o zdravijim alternativama i pratite preporuke dijetetičara.