Znanstvenici otkrili zašto nikada ne biste trebali piti kavu uz antibiotik: Posljedice su opasne

Mnogi od nas ne mogu zamisliti dan bez kave, ali novo istraživanje otkriva šokantnu vezu između kofeina i bakterija. Evo kako omiljeni napitak može utjecati na učinkovitost antibiotika i što to znači za vaše zdravlje.
Zamislite da ste bolesni i pijete antibiotike, a istovremeno uživate u šalici kave. Novo istraživanje, provedeno od strane međunarodnog tima znanstvenika, otkrilo je da ta kombinacija možda nije najbolja ideja. Studija je ispitivala 94 različite kemijske tvari i njihov utjecaj na bakteriju E. coli, točnije na sustave koji kontroliraju što ulazi i izlazi iz bakterijskih stanica.
Pokazalo se da otprilike trećina testiranih tvari utječe na aktivnost gena, ali kofein se posebno istaknuo. Znanstvenici su otkrili da je kofein uzrokovao da E. coli apsorbira manju količinu nekih antibiotika, uključujući i ciprofloksacin.
"Naši podaci pokazuju da nekoliko tvari može suptilno, ali sustavno utjecati na regulaciju gena kod bakterija", izjavio je mikrobiolog Christoph Binsfeld sa Sveučilišta u Würzburgu u Njemačkoj.

Tajni mehanizam otpornosti
Ovo je istraživanje dio šireg projekta koji se bavi otpornošću na antibiotike niske razine. Za razliku od potpune otpornosti, gdje se bakterije prilagode kako bi izravno odbile tretmane, ovdje je riječ o suptilnijim efektima koji su uzrokovani promjenama u načinu na koji geni funkcioniraju i kako bakterije reagiraju na svoje okruženje.
Poznato je da se bakterije poput E. coli prilagođavaju kako bi maksimalno povećale svoje šanse za preživljavanje, no precizni biološki mehanizmi koji im u tome pomažu još nisu u potpunosti jasni. Upravo to znanstvenici pokušavaju otkriti.
Analiza je pokazala da protein pod nazivom Rob ima veću ulogu nego što se ranije mislilo u kontroli onoga što ulazi i izlazi iz bakterijskih stanica. On je bio uključen u gotovo trećinu svih promjena koje su istraživači uočili, uključujući i one koje su nastale pod utjecajem kofeina.
"Kofein pokreće kaskadu događaja počevši od genskog regulatora Roba, što kulminira promjenom nekoliko transportnih proteina u E. coli, a to posljedično dovodi do smanjenog unosa antibiotika kao što je ciprofloksacin", objašnjava biologinja Ana Rita Bročado sa Sveučilišta u Tübingenu u Njemačkoj.

Što to znači za nas?
Iako je ovo istraživanje provedeno u laboratorijskim uvjetima, još nije potpuno jasno kako bi to funkcioniralo kod stvarnih ljudi, niti koliku količinu kave treba popiti kako bi se primijetila razlika u djelovanju antibiotika. To je nešto što buduća istraživanja trebaju ispitati.
Važno je napomenuti da oslabljeni učinak antibiotika nije primijećen kod bakterije Salmonella enterica, koja je blisko povezana s E. coli. Čini se da se ova reakcija odnosi samo na određene vrste bakterija.
Znanstvenici ističu da je bolje razumijevanje ove niske razine otpornosti na antibiotike ključno za razvoj učinkovitijih terapijskih pristupa. "Na temelju ovih saznanja, predviđamo izazovan, ali neizbježan i važan zadatak mapiranja ključnih odrednica transportnih funkcija kod različitih bakterija", napisali su istraživači u svom radu.
Eksperti upozoravaju: 'Nikada ne konzumirajte ovu namirnicu uz kavu, može biti jako opasna'
Kava je duplo jeftinije u Italiji nego Hrvatskoj: 'Tako može biti i kod nas, evo i kako'
Ugledni doktor otkrio recept za najbolju i najukusniju kavu: 'Samo stavite ovaj sitan dodatak'