Doktor upozorio na namirnicu koja je mnogo opasnija od šećera: Ima puno snažniji i gori utjecaj

Većina ljudi vjeruje da je šećer najopasniji ugljikohidrat za naše zdravlje. Ipak, stručnjak za zdravlje, dr. Eric Berg, upozorava na jednu, mnogo opasniju namirnicu koja se krije u brojnim proizvodima iz vrećice, a da toga uopće nismo svjesni. Riječ je o maltodekstrinu, tajnom sastojku koji ima još snažniji i opasniji utjecaj na razinu šećera u krvi od samog šećera.
Dr. Berg tvrdi da je "maltodekstrin mnogo opasniji od običnog šećera". Dok šećer ima glikemijski indeks od oko 65, glikemijski indeks maltodekstrina kreće se između 116 i 136, što znači da utječe na razinu šećera u krvi puno snažnije i opasnije.
Što je maltodekstrin i zašto je opasniji od šećera?
Maltodekstrin je polisaharid, vrsta ugljikohidrata koja se dobiva od nekoliko šećera i često se proizvodi iz kukuruza, pšenice, riže, krumpira ili tapioke. Iako nije tehnički šećer, može uzrokovati nagli porast razine šećera u krvi zbog svog izuzetno visokog glikemijskog indeksa. Također, ako se dobiva iz pšenice, može sadržavati tragove glutena, što je problem za osobe s alergijom.

Popis skrivenih opasnosti: U kojim se proizvodima nalazi?
Maltodekstrin se koristi kao punilo u brojnim dijetalnim proizvodima i često se nalazi u namirnicama koje se smatraju "bez šećera", a zapravo sadrže visoke količine ovog ugljikohidrata.
On se koristi u širokom spektru prerađene hrane, a najčešće se nalazi u:
Pekarskim proizvodima (peciva, krekeri, granola pločice)
Žitaricama i pićima za doručak
Bezalkoholnim gaziranim pićima
Bombonima i drugim slatkišima
Mliječnim proizvodima (instant puding, gotova jela)
Preljevima za salate
Juhama i smrznutim jelima
Zamjenama za meso
Sportskim pićima
Tjestenini

Zdravstveni rizici i dugoročne posljedice
Prekomjerna konzumacija hrane koja sadrži maltodekstrin može dovesti do povećanog unosa šećera, smanjenog unosa vlakana i prevelike količine prerađene hrane, što povećava rizik od visokog kolesterola, debljanja i razvoja dijabetesa tipa 2.
Zbog svog visokog glikemijskog indeksa, maltodekstrin može uzrokovati nagli skok razine šećera u krvi, što je iznimno opasno za vaše zdravlje. Zato je važno obratiti pažnju na deklaracije i izbjegavati ovaj skriveni sastojak.
Provjerive svoje ormare i smočnice: S tržišta se povlači ova vrsta šećera zbog opasnog alergena
Postoji skriveni razlog rasta šećera: Mnogo ljudi nema pojma za ovaj simptom