Doktor otkrio zašto nikada ne biste trebali kombinirati bananu s ovim voćem: Možete napraviti veliku štetu tijelu

Volite započeti dan smoothiejem od voća? Novo istraživanje sa Sveučilišta u Kaliforniji, Davis, pokazuje da bi jedna uobičajena pogreška mogla poništiti većinu zdravstvenih dobrobiti koje očekujete od tog napitka. Naime, dodavanje banane u smoothie može drastično smanjiti apsorpciju hranjivih tvari koje su ključne za zdravlje srca i mozga. Evo što su otkrili znanstvenici i koje sastojke biste trebali birati umjesto banane.
Smoothieji su popularan način za brzu i jednostavnu konzumaciju preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno. No, prema novom istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Kaliforniji, Davis, mnogi ih pripremaju pogrešno – i time gube dio zdravstvenih koristi koje bi trebali pružiti.
U studiji objavljenoj u časopisu Food & Function, istraživači su analizirali kako kombiniranje različitih vrsta voća utječe na to koliko hranjivih tvari tijelo doista apsorbira. Rezultati su otkrili iznenađujuće otkriće: dodavanje banane u smoothie može drastično smanjiti apsorpciju flavanola – prirodnih biljnih spojeva koji djeluju kao antioksidansi i dokazano poboljšavaju zdravlje srca i mozga.

Dodavanje banane smanjuje apsorpciju flavanola za čak 84 posto
“Bili smo doista iznenađeni kada smo otkrili koliko brzo dodavanje samo jedne banane može smanjiti razinu flavanola u smoothieju, kao i njihovu apsorpciju u tijelu,” izjavio je glavni autor studije dr. Javier Ottaviani sa Sveučilišta u Kaliforniji.
Znanstvenici su sudionicima najprije dali kapsulu s flavanolima, a zatim ih podijelili u dvije skupine – jedni su pili smoothie od banane, a drugi smoothie s bobičastim voćem. Nakon toga su im mjerili razine flavanola u krvi i urinu.
Rezultati su bili jasni: oni koji su pili smoothie s bananom imali su čak 84 posto niže razine flavanola u usporedbi s onima koji su pili smoothie s bobičastim voćem.

Enzim iz banane blokira apsorpciju korisnih spojeva
Znanstvenici objašnjavaju da je razlog u enzimu polifenol oksidazi (PPO) – istom onom koji uzrokuje da banana potamni nakon što se oguli. PPO ne samo da mijenja boju voća, nego i utječe na to koliko tijelo može apsorbirati flavanole.
Flavanoli pripadaju većoj skupini biljnih spojeva poznatih kao polifenoli, koji su ključni za pravilnu funkciju srca i mozga. Ranija istraživanja pokazala su da se u velikim količinama nalaze u jabukama, kruškama, borovnicama, kupinama, grožđu i kakau.
Do sada, međutim, nije bilo jasno može li miješanje ovih sastojaka s drugim voćem utjecati na njihovu apsorpciju u tijelu.
“Željeli smo razumjeti, na vrlo praktičnoj razini, kako svakodnevne navike poput pripreme smoothieja od banane mogu utjecati na raspoloživost flavanola u tijelu nakon konzumacije,” objasnio je dr. Ottaviani.

Znanstvenici preporučuju: birajte voće s niskom razinom PPO enzima
Na temelju svojih nalaza, istraživači preporučuju zamjenu banane u smoothieju sastojcima koji sadrže nisku razinu PPO enzima – poput ananas, naranče, manga ili jogurta. Ovi sastojci ne ometaju apsorpciju flavanola i omogućuju tijelu da iskoristi sve njihove zdravstvene prednosti.
Ipak, za one koji ne mogu zamisliti smoothie bez banane, stručnjaci savjetuju da ju ne kombiniraju s namirnicama bogatima flavanolima, poput kakaa ili bobičastog voća.
Način pripreme može biti važniji nego što mislite
U zaključku istraživanja, znanstvenici naglašavaju da nije dovoljno samo birati zdrave sastojke – jednako je važno i kako ih pripremamo, skladištimo i konzumiramo.
“Ovo istraživanje pokazuje da se prilikom preporuka o povećanju unosa voća i povrća mora uzeti u obzir ne samo vrsta namirnica, nego i način na koji se one pripremaju, pohranjuju i jedu, kako bi se maksimalno iskoristio njihov zdravstveni potencijal,” navodi se u studiji.
Autori dodaju i da trenutno postoji vrlo malo informacija o tome kako različite kombinacije i metode pripreme hrane utječu na apsorpciju bioaktivnih spojeva.
Vaš smoothie možda nije toliko zdrav koliko mislite
Iako su smoothieji i dalje odličan način za unos voća, znanstvenici poručuju da male promjene u sastavu mogu napraviti veliku razliku. Ako želite maksimalnu korist za svoje zdravlje, izbjegavajte kombiniranje banana s voćem bogatim flavanolima i radije birajte voće s niskim sadržajem PPO enzima.