Preskakanje doručka odmah utječe na vaše zdravlje: Glad vam je zapravo najmanji problem

Razlog? Par minuta dužeg spavanja, jutarnje listanje mobitela ili tek šalica kave. Iako se to može činiti bezopasno, stručnjaci upozoravaju da preskakanje prvog obroka ima brojne fizičke i psihološke posljedice.
Prema riječima dijetetičarki Megan Wyndham i Jennifer Hillis, preskakanje doručka narušava ravnotežu šećera u krvi, otežava koncentraciju i s vremenom može povećati rizik od kroničnih bolesti.
Kratkoročne posljedice: manjak energije i napadi gladi
Prvi učinci preskakanja doručka pojavljuju se već nakon nekoliko sati. Tijelo, uskraćeno za prijeko potrebnu energiju, počinje trošiti zalihe i reagirati promjenama raspoloženja.
„Studije pokazuju da preskakanje doručka može povećati apetit i uzrokovati deficit pažnje“, kaže dijetetičarka Megan Wyndham, magistrica javnog zdravstva. Dodaje da mozak ovisi o glukozi za optimalno funkcioniranje – pa bez unosa energije padaju i koncentracija i pamćenje.
Hrvati obožavaju ovo slatko voće, a ono je zapravo vrlo opasno: 'Puno je kemikalija i otrova'
Slično upozorava i Jennifer Hillis, registrirana dijetetičarka: „Jedan od najuočljivijih učinaka preskakanja doručka je osjećaj nedostatka energije. To se može manifestirati kao tromost, umor pa čak i slabija fizička izvedba.“
Kombinacija niske razine šećera i hormona gladi može uzrokovati i poznati fenomen „gladnog nerviranja“, ističe Wyndham:
„Izraz ‘gladan’ zapravo ima znanstvenu osnovu. Preskakanje doručka uzrokuje promjene raspoloženja i razdražljivost.“

Dugoročni učinci: poremećen bioritam i loše zdravlje srca
Preskakanje doručka nije samo trenutni problem — ono dugoročno narušava tjelesne procese, uključujući cirkadijalni ritam i metabolizam.
„Istraživanja pokazuju da preskakanje doručka može uzrokovati promjene u cirkadijalnom ritmu“, objašnjava Wyndham. „To može pogoršati metaboličke poremećaje poput inzulinske rezistencije.“
Jedno istraživanje pokazalo je da šest dana bez doručka pomakne ritam tjelesne temperature za oko 42 minute, što ukazuje na ozbiljno narušavanje biološkog sata.
Nedostatak hranjivih tvari i slabiji imunitet
Doručak je često najbogatiji izvor vitamina, vlakana i proteina tijekom dana. Preskakanje tog obroka može dovesti do nedostatka esencijalnih hranjivih tvari.
„S vremenom to može oslabiti imunitet i poremetiti metabolizam“, kaže Hillis. Istraživanja dodatno pokazuju da unos većine hranjivih tvari u jutarnjim satima podržava zdravo starenje i psihološko blagostanje. Kasni doručak ili njegovo potpuno preskakanje povezano je s depresijom, anksioznošću i kroničnim bolestima.

Preskakanje doručka i zdravlje srca
Možda najvažniji razlog zbog kojeg biste trebali promijeniti naviku jest – srce.
Velika meta-analiza s više od 220 000 odraslih osoba pokazala je da oni koji redovito preskaču doručak imaju 22% veći rizik od razvoja srčanih bolesti.
Znanstvenici upozoravaju da preskakanje doručka može uzrokovati porast „lošeg“ LDL kolesterola, što opterećuje krvne žile i povećava rizik od ateroskleroze.
Preskakanje doručka možda se čini kao sitnica, ali njegova cijena može biti visoka. Redovit, uravnotežen jutarnji obrok ne samo da osigurava energiju, nego i čuva koncentraciju, stabilizira raspoloženje i dugoročno štiti zdravlje srca.
Dakle, ako ste jutros pomislili da preskočite doručak – možda je vrijeme da se predomislite. Vaše tijelo to neće zaboraviti.