Celijakija (glutenska enteropatija) – uzroci, simptomi i plan prehrane

Čak 30 do 40% ljudi ima gene koji su predispozicija za celijakiju, ali tek 3% njih razvije bolest. Iako se istražuje desetljećima, još uvijek nije u potpunosti objašnjeno zašto neke osobe s genetskom predispozicijom razviju simptome celijakije, a druge ne.
Uzroci nastajanja celijakije
Celijakija je jedna od najčešćih bolesti probavnog sustava. Imunološka reakcija organizma na gluten dovodi do stvaranja antitijela koja napadaju njegove molekule te tako dolazi do oštećenja sluznice tankog crijeva i crijevnih resica, zbog čega je ovim osobama puno teže apsorbirati hranjive tvari.
Kao što je navedeno, ova je bolest nasljedna i kronična, a prije će se aktivirati kod osoba koje imaju prehranu bogatu glutenskim proizvodima. Također, neki od poticajnih faktora su i operacije, trudnoće, porođaja, virusne infekcije ili teški emocionalni stres.
Vrste celijakije
Postoji više vrsta celijakije i simptomi su poprilično individualni, a ovise o dobi, trajanju i jačini bolesti te oštećenju organa.
Kliničke manifestacije celijakije mogu se podijeliti u dvije grupe:
- gastrointestinalna (“klasična”): javlja se kod djece 2-24 mjeseca starosti,
- ne-gastrointestinalna: tipična za stariju djecu i odrasle osobe.
Simptomi celijakije
Simptoma je mnogo i razlikuju se od osobe do osobe. Dvije osobe s istom dijagnozom, u slučaju celijakije, imat će potpuno različite simptome na što utječu brojni faktori.
Neki od simptoma vezanih uz probavu:
- dugotrajni proljev,
- zatvor,
- mučnina i učestalo povraćanje,
- gubitak apetita i tjelesne težine,
- bolovi i nadutost u trbuhu,
- žgaravica.
- Neki od simptoma koji nisu vezani uz probavu:
- anemija,
- osteoporoza
- promjene na koži, svrbež ili osip praćen plikovima,
- oštećenje zubne cakline,
- glavobolje i umor,
- problemi s ravnotežom,
- bol u zglobovima,
- slabljenje funkcije slezene,
- psihičko nezadovoljstvo.
Prehrana
Nažalost, celijakija je neizlječiva, a jedini način da se drži pod kontrolom jest uz pravilnu prehranu, odnosno bezglutensku dijetu. Ako imate celijakiju, savjetujemo da se o planu prehrane svakako konzultirate s liječnikom.
Bezglutenska prehrana u zadnjih je nekoliko godina postala trend te se sve više ljudi odlučuje za nju, imali celijakiju ili ne. Važno je za znati da izbacivanjem glutena iz prehrane vaše tijelo neće izgubiti ključne nutrijente, odnosno da tijelo može funkcionirati bez glutena. Također, ova vam vrsta prehrane neće osigurati gubitak kilograma jer je za to potrebno više faktora i disciplinirana prehrana, iako se radi o zdravim namirnicama.
Jesti bez glutena nije jednostavan zadatak te ćete morati izbaciti više namirnica nego što ste očekivali jer se gluten ne nalazi isključivo u žitaricama, već i u drugim namirnicama. Postoje prirodno bezglutenske namirnice, ali i one posebne namijenjene upravo osobama koje boluju od celijakije.
Gluten možete pronaći u:
- lijekovima,
- vitaminima i mineralima,
- kozmetici, primjerice ruževima,
- zubnim pastama i vodicama za ispiranje usta,
- ljepilima i plastelinu,
te mnogim drugim proizvodima.
Iako vam se na prvu možda čini nemoguće živjeti bez pšenice, odnosno prehrambenih proizvoda koji ju sadrže, postoje sjajne alternative koje možete pripremiti uz malo volje i mašte.
Žitarice koje ne sadrže gluten, a možete ih kupiti u našim trgovinama su:
- riža,
- kukuruz,
- proso,
- amarant,
- heljda,
- kvinoja.
Ove jednako ukusne alternative možete pripremiti na brojne načine, a ako vam je potrebna pomoć, pročitajte kako se priprema kvinoja. Ova je namirnica, primjerice, sve popularnija zbog svoje nutritivne vrijednosti. U 100 grama nekuhane kvinoje nalazi se otprilike 360 kalorija što ju čini vrlo zasitnom namirnicom, a sadrži više kalcija od mlijeka i više proteina od mesa.