Češnjak može ostati svjež čak i godinu dana: Kuhari otkrili što morate napraviti s njim da ga očuvate

Češnjak je neizostavan sastojak u brojnim kuhinjama svijeta, poznat po intenzivnom mirisu, bogatom okusu i ljekovitim svojstvima. Osim što obogaćuje jela, ova začinska biljka ima moćna antibakterijska i protuupalna djelovanja. No, kako ga sačuvati da ostane svjež i aromatičan što duže? Profesionalni kuhari imaju provjerenu metodu – zamrzavanje.
Priprema češnjaka za zamrzivač
Češnjak se može zamrznuti na više načina – kao cijela glavica, pojedinačni oljušteni češnjevi, sitno sjeckan ili čak u obliku paste. Ključ je koristiti zdrav, čvrst i netruležan luk, bez mekanih dijelova ili tamnih mrlja.
Za cijele glavice ili češnjeve dovoljno ih je staviti u plastične vrećice za zamrzavanje, istisnuti višak zraka i dobro zatvoriti, ili ih rasporediti u hermetički zatvorene posude.

Zamrzavanje oljuštenih češnjeva
Ako želite zamrznuti pojedinačne češnjeve, potrebno ih je prvo rasporediti u jednom sloju na ravnu tacnu i ostaviti nekoliko sati u zamrzivaču. Tek kada se stvrdnu, prebacuju se u vrećicu ili kutiju kako se ne bi zalijepili jedan za drugi.
Zgnječeni ili sitno sjeckani češnjak također se može zamrznuti i koristiti direktno iz zamrzivača. Postupak je jednostavan – očistite češnjeve, odstranite smeđe vrhove, nasjeckajte ili zgnječite pomoću prese, rasporedite na papir za pečenje ili u male silikonske kalupe, pa zamrznite. Kada se smjesa zaledi, prebacite je u vrećicu ili posudu.

Pasta od češmnjaka – gurmanska opcija
Još jedan način je priprema aromatične paste. Češnjeve ispasirajte u blenderu ili pomoću preše, dodajte malo maslinovog ulja kako bi tekstura bila kremasta, te rasporedite pastu u kalupe za led. Nakon što se kockice zalede, izvadite ih iz kalupa i pohranite u plastičnu vrećicu.
Prednost ove metode je što zamrznuti češnjak možete koristiti bez prethodnog odmrzavanja – idealan je dodatak juhama, umacima, raguima, pirjanim jelima i marinadama. Iako zamrznuti luk možda neće imati potpuno istu teksturu kao svježi, okus i aroma ostaju gotovo identični.
Zamrzavanjem češnjaka sprječavate propadanje ove dragocjene namirnice i osiguravate da vam je uvijek pri ruci. Ovaj jednostavan postupak može biti prava mala kulinarska tajna koja štedi vrijeme i čuva bogatstvo okusa.